Prețul laptelui în magazinele din România, mai mic cu 20% după acordul public

COMERȚ. Prețul laptelui proaspăt în magazinele din România a scăzut în medie cu 20%, după ce retailerii și procesatorii de lapte au finalizat negocierile, a anunțat Consiliul Concurenței.

“Deși este vorba de un acord voluntar, iar retailerii și procesatorii nu sunt obligați legal să participe la el, aceștia au aderat în număr mare la această inițiativă a Guvernului, iar reducerile de preț la laptele proaspăt românesc au ajuns până la 34% pentru unele produse”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiritoiu.

Acordul, negociat de premierul Nicolae Ciucă în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții retailerilor, procesatorilor și fermierilor din România, a intrat în vigoare la 1 mai și este valabil pentru șase luni. Scopul său este de a crește vânzările de lapte proaspăt provenit din România, care au scăzut din cauza concurenței cu laptele de import mai ieftin.
Reducerile de preț ar trebui să fie acoperite exclusiv de către retaileri și procesatori și nu ar trebui să afecteze fermierii, care ar trebui, în schimb, să poată vinde mai mult lapte la același preț ca și până acum, potrivit președintelui Consiliului Concurenței.

Cu toate acestea, mulți fermieri s-au plâns că acordul a împins în jos prețurile pe care le primesc de la procesatori și că ar putea fi nevoiți să își sacrifice vacile pentru că nu își pot acoperi costurile, potrivit Ziarul Financiar. Producătorii de lapte spun că acum primesc între 1,4 și 2,2 lei pe litru pentru laptele crud pe care îl vând procesatorilor, în scădere de la 3 lei pe litru în lunile de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare