Prima ediție a Festivalului Savori și Tradiții Mureșene la Târgu Mureș / Első alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a Maros megyei ízek és hagyományok fesztivált

EVENIMENT. Sâmbătă, 25 mai, în cetatea din Târgu Mureș va avea loc un eveniment care are ca scop promovarea mâncărurile tradiționale, a producătorilor locali și a meșteșugarilor din județul Mureș, precum și a culturii populare tradiționale a comunităților române, maghiare, săsești și rome.

Evenimentul este organizat în parteneriat de către Asociația Visit Mureș, Ansamblul Artistic Mureșul și Asociația Mercur Creativ.

În cadrul conferinței de presă de azi în care organizatorii au anunțat programul evenimentului Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, a declarat: “Județul Mureș are o bogăție de valori gastronomice și folclorice de care suntem mândri. De aceea, este o plăcere pentru mine să le prezentăm acum în cadrul unui festival. După Noaptea Muzeelor de sâmbăta trecută, acesta este un alt eveniment care arată munca valoroasă pe care o fac instituțiile și asociațiile noastre culturale, dinamizând în același timp viața comunității”.

Cristina Manoilă, președintele Asociației Mercur Creativ, a prezentat programul gastronomic al evenimentului, intitulat “Ceaunul cu bunătăți”.

“Vom oferi gusturi locale, bunătăți, care se fac cu precădere în județul Mureș sau  prin extenso în Transilvania. Zona de Câmpie este reprezentată de pălăneț, zona de munte de tocană de miel sau bunătăți din mămăligă, zona săsească reprezentată de fasole frecată cu ceapă călită și cârnați, iar zona Văii Nirajului de celebrul gulaș. Bineînțeles, vor fi și multe alte bunătăți care ne plăcea le savurăm atunci când eram copii și mergeam la bunici.  Asociația noastră va pregăti și un preparat tradițional, ciorbă de salată cu slănină și omletă, așa cum se face la noi în județul Mureș”, a declarat Cristina Manoilă. Președintele Asociației Mercur Creativ a subliniat că Ceaunul cu bunătăți se va desfășura pe parcursul a două zile, spre deosebire de celelalte evenimente din cadrul festivalului. Astfel, corturile cu preparate locale vor rămâne pe Bulevardul Cetății și duminică pentru cei care vor să guste mâncărurile tradiționale mureșene.

Programul cultural al evenimentului este organizat de Ansamblul Artistic Mureșul. Barabási Attila, directorul Ansamblului Mureșul, a declarat că evenimentul Folk Forum este organizat de 5 ani cu scopul de a promova dansurile populare și cultura populară din județul Mureș. În acest an, acest eveniment se împletește cu Festivalul Gusturilor și Tradițiilor din județul Mureș, deoarece consideră că, datorită acestei colaborări, pot oferi publicului un program mai bogat și mai complet legat de valorile locale.

“Ansamblul Artistic Mureșul va da startul festivalului vineri seara prin Casa Dansului de la ora 20.00. Aici în Turnul Tăbăcarilor cei interesați vor putea învăța dansuri populare maghiare, românești, țigănești și săsești. Sâmbătă, peste 600 de dansatori vor urca pe scena din cetate. Ansambluri de dansuri populare din tot județul Mureș au fost invitate să își prezinte dansurile. Ansamblul Artistic Mureșul va avea sâmbătă seara de la ora 19.00 un spectacol de gală neobișnuit în care dansatori din secția românească și maghiarăvor dansa împreună.”

Barabási Attila a subliniat că festivalul va oferi un program complet pentru familii, copii sunt așteptați la jocuri și ateliere tradiționale.

În curtea cetății va avea loc și un târg al producătorilor și meșteșugarilor locali, cu participarea a peste 30 de producători din județul Mureș. Szántó Lóránt, directorul Asociației Visit Mureș, a declarat că au încercat să aducă cei mai buni producători și vor fi prezenți producători din toate regiunile județului Mureș care vor organiza prezentări de produse, degustări și ateliere de lucru.

Festivalul se va încheia sâmbătă seara cu un concert susținut de Vizi Imre. Programul detaliat al evenimentului va fi publicat pe pagina de Facebook a Asociației Visit Mureș.


ESEMÉNY. Szombaton, május 25-én a marosvásárhelyi várban egy egésznapos rendezvény keretében fogják népszerűsíteni a Maros megyei hagyományos ételeket, a Maros megyei helyi termelők és kézművesek termékeit, valamint a magyar, román, szász és roma hagyományos népi kultúrát.

Az esemény a Visit Maros Egyesület, a Maros Művészegyüttes és Mercur Creativ Egyesület közös szervezésében valósul meg.

A fesztivál programját ismertető sajtótájékoztatón Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke kiemelte, Maros megye számos gasztronómiai és népművészeti értékkel rendelkezik, amelyekre büszkék vagyunk. Ezért öröm számomra, hogy ezeket most egy fesztivál keretében is megmutatjuk. A múlt szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat után, ez egy újabb esemény, amely azt bizonyítja, hogy kulturális intézményeink, egyesületeink milyen értékes munkát végeznek, és ugyanakkor a közösségi életet is fellendítik”.

A rendezvény gasztronómiai kínálatáról, az Bográcsban főtt finomságok névre keresztelt programról Cristina Manoilă, a Mercur Creativ Egyesület elnöke számolt be.

„Olyan ízeket, ételeket fogunk kínálni, amelyek Maros megyére jellemzők, vagy hagyományos erdélyi ételek. A Mezőséget a palaneț (töltött palacsinta) képviseli, a hegyvidéket a báránytokány és a puliszka, a Szászföldet a hagymás törtpaszuly, a Nyárádmentét pedig a gulyás. Természetesen emellett más finomságok is lesznek, amelyek a gyerekkorunk ízeire, a nagymamák főztjére emlékeztetnek. Mi az egyesület is készítünk majd egy hagyományos ételt, salátalevest szalonnával és rántottával, ahogyan nálunk Maros megyében szokás készíteni” – sorolta Cristina Manoilă. A Mercur Creativ Egyesület vezetője kiemelte, hogy a vársétányon felállított főző sátrakban szombaton és vasárnap is lehet majd finom helyi ételeket kóstolni, mivel a fesztivál többi programpontjától eltérően a gasztró vásár kétnapos lesz.

A rendezvény kulturális programját a Maros Művészegyüttes szervezi. Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója elmondta, 5 éve szervezik a Folk Forum rendezvényt azzal a céllal, hogy a Maros megyei népi táncokat és népi kultúrát népszerűsítsék. Idén ez a rendezvény összefonódik a Maros megyei ízek és hagyományok fesztivállal, mert úgy érzik, hogy ennek az együttműködésnek köszönhetően gazdagabb és teljes programot lehet nyújtani a közönségnek a helyi értékekről.

„A Maros Művészegyüttes pénteken este 8 órától táncházat szervez, ezzel indul a fesztivál. Magyar, román, szász néptáncot tanulhatnak az érdeklődők. Szombaton több mint 600 táncos lép majd színpadra a vár udvarán. A megye minden régiójából hívtunk néptánccsoportokat, hogy megmutassák táncaikat. A Maros Művészegyüttes este 7 órától fog fellépni, egy rendhagyó előadással, amelynek keretében a magyar és a román társulat táncosai együtt fognak táncolni.”

Barabási Attila kiemelte, a gyerekek számára játékokkal, kézműves programokkal készülnek, így a családosok számára is teljes programot kínál majd a fesztivál.

A rendezvény kertében a vár udvarán helyi termelők és kézművesek vására zajlik majd több mint 30 Maros megyei termelő részvételével. A vásárról Szántó Lóránt, a Visit Maros Egyesület vezetője elmondta, a legjobb termelőket igyekeztek elhozni, Maros megyei minden régiójából lesznek termelők, akik termékbemutatókat, kóstolókat és workshopokat fognak tartani.

A fesztivál szombaton este 9 órától Vizi Imre koncertjével zárul. A rendezvény részletes programját a Visit Maros Egyesület Facebook oldalán lehet megnézni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare