Prima mașină Off-Road alimentată cu energie solară parcurge 1.000 de kilometri în Sahara

AUTO. Prima mașină off-road din lume alimentată cu energie solară a dovedit că poate străbate distanțe semnificative fără reîncărcare, finalizând recent o călătorie de 1.000 de kilometri prin Maroc și Sahara. Stella Terra, un vehicul electric cu două locuri, dezvoltat de studenții de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, a trecut cu succes prin terenuri variate și dificile ca parte a unui test final al durabilității sale și a profilului aerodinamic.

Funcționând exclusiv cu energia furnizată de panourile solare montate pe acoperiș, Stella Terra atinge o viteză maximă de 145 km/h, având o greutate de 1.200 de kilograme și o autonomie de cel puțin 710 km în zile însorite. Această mașină a fost dezvoltată pentru a rezista la condițiile dure ale terenurilor off-road, iar echipa din spatele proiectului a trebuit să inoveze în aproape fiecare aspect al vehiculului, de la suspensie la invertoarele pentru panourile solare. Tehnologia utilizată, care îmbină un cadru ușor cu panouri solare extrem de eficiente, depășește cu un deceniu modelele existente pe piață.

Stella Terra este echipată cu o baterie reîncărcabilă cu litiu-ion, permițându-i să funcționeze și în condiții mai puțin însorite, deși pe distanțe mai scurte. Panourile solare montate pe mașină furnizează atât de multă energie electrică încât pot fi utilizate pentru gătit și încărcarea dispozitivelor, cum ar fi telefoanele mobile sau camerele foto.

Echipa din spatele acestui proiect este formată din 22 de studenți cu vârste cuprinse între 21 și 25 de ani, care și-au luat un an liber de la studii pentru a dezvolta acest vehicul inovator. În timpul testului de o săptămână și jumătate în peisajele variate ale nordului Africii, de la Tanger la Sahara, mașina a întâmpinat câteva probleme, inclusiv o defecțiune în sistemul de direcție, care a fost însă reparată rapid.

Cu toate acestea, echipa speră că realizările lor vor inspira producătorii de automobile, inclusiv nume consacrate precum Land Rover și BMW, să dezvolte vehicule mai sustenabile. Stella Terra a dovedit că poate oferi o experiență confortabilă și eficientă în condiții de off-road, datorită greutății reduse și a performanțelor solare remarcabile.

Cel mai mare obstacol în dezvoltarea mașinilor alimentate cu energie solară rămâne suprafața limitată disponibilă pentru panouri solare. Panourile eficiente, capabile să genereze suficientă energie pentru a susține vehiculele pe distanțe lungi, sunt costisitoare de produs. În prezent, cele mai eficiente panouri solare de pe piață ating aproximativ 45% eficiență, în timp ce majoritatea panourilor solare au o eficiență situată între 15% și 20%. Cu toate acestea, succesul lui Stella Terra deschide calea către dezvoltarea unor vehicule mai prietenoase cu mediul și mai eficiente energetic.

Acest proiect reprezintă un pas semnificativ în direcția unei mobilități durabile și reprezintă o sursă de inspirație pentru viitorul vehiculelor alimentate cu energie solară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare