Prima operație de transplant parțial de inimă la un nou-născut: un pas revoluționar în chirurgia cardiacă pediatrică

MEDICINĂ. Un eveniment istoric a avut loc în Statele Unite, unde un nou-născut a devenit primul beneficiar al unui transplant parțial de inimă, includând valvele aortică și pulmonară. Procedura revoluționară a fost realizată cu succes de echipa medicală de la Clinica Universitară Duke într-o intervenție de opt ore în primăvara anului 2022.

Chirurgii au reușit să fuzioneze în premieră arterele și valvele vii de la inima unui donator cu inima unui nou-născut, deschizând astfel calea către un potențial nou domeniu în chirurgia cardiacă. Principala provocare în astfel de intervenții la copii este adaptarea la creșterea continuă atât a inimii, cât și a copilului în sine. Dr. Joseph Turek, liderul echipei chirurgicale, a subliniat că atunci când se înlocuiesc valvele sau arterele inimii la copii, este esențial ca acestea să se dezvolte în concordanță cu creșterea copilului.

Studiul efectuat de medicii de la Clinica Universitară Duke, publicat recent în Journal of the American Medical Association – JAMA la 2 ianuarie, a confirmat succesul noii metode folosite în transplantul parțial de inimă. Procedura a condus la formarea a două valve și artere funcționale, care se dezvoltă în mod synchron cu creșterea naturală a copilului, asemănător vaselor de sânge normale.

Dr. Joseph Turek a subliniat importanța descoperirii, declarând că acest studiu demonstrează eficacitatea tehnologiei utilizate și deschide perspective pentru ajutarea altor copii în viitor. Astfel, acest eveniment pionier deschide noi orizonturi în domeniul chirurgiei cardiace pediatric, oferind speranță și posibilitatea de tratament pentru copiii cu afecțiuni cardiace complexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare