Primăria Tg-Mureș răspunde – bustul voievodului transilvănean Ioan de Hunedoara și inscripțiile aflate pe frontispiciul Liceului Teoretic Bolyai Farkas

COMUNICAT DE PRESĂ. Legat de discuțiile și declarațiile apărute în presă în ultima perioadă, atât în ce privește bustul voievodului transilvănean Ioan de Hunedoara cât și despre inscripțiile aflate pe frontispiciul Liceului Teoretic Bolyai Farkas, Primăria Târgu-Mureș dorește să facă următoarele precizări cu caracter oficial:

 

Monumentul voievodului transilvănean Ioan de Hunedoara a fost realizat de sculptorul Bocskai Vince și a fost donat Municipiului Târgu Mureș de către Cercul de Profesori Battyhány, amplasamentul ales fiind incinta Cetății Medievale Târgu Mureș.
 
Documentația privind aprobarea bustului precum și a formei și inscripției acestuia a avut avizul Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Monumente de For Public și Comisia Zonală de Monumente Istorice Sibiu.
 
În memoriul de prezentare se menționează următoarele caracteristici pe care statuia trebuie să le îndeplinească: “Pe soclul de piatră, pe latura din față se va inscripționa numele lui Iancu de Hunedoara, în limba latină- Iohannes de Hunyad, și data victoriei istorice de la Belgrad, 1456. Pe latura posterioară a soclului apare denumirea asociației donatoare din Budapesta PROFESSZOROK BATTYHANY KORE, 2022 – în limba română – CERCUL PROFESORILOR BATTYHANY 2022, anul inaugurării. Inscripțiile de pe soclu vor fi gravate în piatra din care a fost executat”.
 
Complementar acestui bust, lângă statuie va fi amplasată o placă ce va conține informații și date istorice despre Ioan de Hunedoara și epoca sa. Aceste informații vor fi oferite în mai multe limbi: română, maghiară și engleză.
 
Pentru bustul voievod transilvănean Ioan de Hunedoara, amplasat în Cetatea Medievală, au fost respectate toate prevederile legale în vigoare iar inscripționarea acestui monument este corectă din punct de vedere istoric, având toate avizele și autorizațiile necesare de la toate instituțiile abilitate.

 

Lucrările de “Reabilitare a ansamblului Liceul teoretic Bolyai Farkas și Liceul Vocațional reformat din Târgu Mureș (Corpuri C5, C6, C7, C8), amenajările exterioare, branșamente, utilități, str. Bolyai nr.3, Municipiul Târgu Mureș, jud. Mureș”, au fost executate respectând toate dispozițiile legale în vigoare și în conformitate cu avizul Ministerului Culturii, clădirea în cauză fiind monument istoric.
 
Prin documentația avizată se propune “revenirea la fațada originală evidențiată în fotografiile de epocă (parte a documentației trimise), prin: refacerea ancadramentelor verticale ale celor trei ferestre de la etajul 1, din axul median al corpului C6 (clădirea principală a liceului), revenirea la culoarea gri a cornișei, refacerea scrisului original al denumirii școlii (“Református Kollégium”) la nivelul cornișei”.

 

Acest aviz favorabil a fost dat în urma analizei în cadrul Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.
 
Art. 2 din Ordinul nr. 6564 / 13.12.2011 privind aprobarea Procedurii de atribuire a denumirilor unităților de învățământ din sistemul național de învățământ preuniversitar este respectat prin amplasarea, în baza aceleiași documentații de specialitate mai sus menționate, a plăcii bilingve de identificare a unității școlare.

 

Având în vedere cele spuse mai sus, considerăm că declarațiile din spațiul public din această perioadă nu au o bază corectă și nici una reală.
 
Facem un apel la instituțiile statului să nu facă declarații oficiale la presiunea unor politicieni, fără o analiză prealabilă a documentelor legale în orice problemă.

 
Serviciul Relații Interne și Internaționale “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare