Principala cerință privind salarizarea angajaților din învățământ nu este în OUG adoptată joi de Guvern

EDUCAȚIE. În ordonanța de urgență privind salarizarea angajaților din învățământ adoptată joi de Guvern nu apare principala revendicare a sindicatelor, și anume garanția că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va porni de la salariul mediu brut pe economie, acuză liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, spune în replică că mențiunea se regăsește în nota de fundamentare a ordonanței și că “garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile deja începute prin majorările aprobate la 1 iunie pentru tot personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus în permanență liderii coaliției de guvernare”.

Sindicatele din învățământ au anunțat că profesorii vor continua greva și după minivacanța de Rusalii.

“Principala noastră cerință este legată de garantarea printr-un act normativ că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va porni de la salariul mediu brut pe economie și că întreaga grilă va fi construită ținând cont de vechime, grade și așa mai departe . Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial și nu se face nicio referire la acest lucru”, a declarat liderul FSLI, Smion Hăncescu. El a spus că personalul din învățământ vrea “să vadă o dovadă clară că acest lucru se va întâmpla”.

Executivul a reacționat vineri prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, care spune că mențiunea se regăsește în nota de fundamentare a ordonanței. Aceasta nu are însă putere de lege.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului mai susține că “garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile deja începute prin majorările aprobate la 1 iunie pentru tot personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus în permanență liderii coaliției de guvernare”.

Profesorii au respins încă de miercuri seară ultima ofertă a Guvernului și au anunțat că vor continua greva.

“Mandatul primit din partea cadrelor didactice este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației trebuie să fie implementată integral începând cu această lună. Nu există niciun alt mandat. Nu avem nimic de discutat în afara mandatului dat de ei. De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altfel”, a anunțat joi liderul Federației Sindicale din Învățământ (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, după ce Guvernul a adoptat OUG, deși sindicatele anunțaseră că nu sunt de acord cu condițiile, respectiv cu sporurile eșalonate pe trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare