Márk Endre Dezső

PROBLEME – Primarul din Reghin, Márk Endre Dezső, urmărit penal de DNA: este suspect de comiterea infracțiunilor abuz în funcție și fals intelectual

ANTICORUPȚIE. Primarul din Reghin, Márk Endre Dezső (UDMR), este urmărit penal de DNA într-un dosar în care are calitatea de suspect de comiterea infracțiunilor abuz în funcție și fals intelectual.

 

Care este speța

 

Speța pentru care i s-a atribuit calitatea de suspect primarului municipiului Reghin a fost inițiată în februarie 2021 de procesul intentat primarului Márk și autorității locale de secretarul municipiului Mirela Minodora Rădoi (foto mic stânga), care solicita plata unor indemnizații salariale (începând din noiembrie 2020) pe care aceasta le consideră cuvenite, dar neplătite (suma reclamată era de circa 2.210 lei/lună, pentru participația la implementarea unor proiecte de finanțare).

 

La acea vreme, primarul a dispus angajarea unui avocat pentru a reprezenta municipalitate în speța cu secretarul municipiului, având la bază o informare a Compartimentului Juridic al Primăriei Reghin, care preciza că desemnarea unui consilier juridic al Primăriei pentru a reprezenta autoritatea în acest proces ar crea un conflict de interese, pentru că acești angajați ar fi puși în situația de a reprezenta interese opuse cu ale șefului direct (care este secretarul municipiului).

 

Numai că pentru a angaja un avocat, primarul Márk avea nevoie, conform legii, de o hotărâre a Consiliului Local în acest sens. De ce nu a convocat primarul o ședință de îndată/extraordinară pentru a cere consilierilor locali să decidă? Zic juriștii Primăriei așa: pentru că ultimele două astfel de hotărâri (care datează din 2018 și 2021) au fost atacate de prefect și anulate în instanțele de contencios-administrativ. Și că era grabă mare, în 25 de zile urmând să expire termenul până la care se puteau depune întâmpinări (motivări) – fără legătură, hotărârea de CL se putea lua într-o jumătate de oră.

 

Așadar, în 1 martie 2021, primarul Márk a făcut direct, în numele Primăriei Reghin, contractul cu avocatul Mihai Cristian Plopeanu din Târgu Mureș. Acesta ar fi, conform DNA, abuzul în serviciu.

 

Cât despre acuzația de fals intelectual, aceasta este pusă de DNA pe seama unui document semnat de primarul Márk, emis în 26 martie 2021 la cererea secretarului municipiului, Rădoi, pentru a-i servi în procesul intentat Primăriei, care acredita ideea că salariul (cuantumul indemnizației lunare) viceprimarului municipiului (Dragoș Pui – foto mic dreapta, alături de primar) – probabil în baza căruia se calcula banii neîncasați reclamați de Rădoi – este de 14.300 lei (brut), în fapt acesta fiind de 11.440 lei (spune DNA – în replică, Primăria a anexat un extras din statul de salarii pe martie 2021, conform căruia Pui a încasat în martie 14.300 lei brut, luând în mână/net 8.365 lei).

 

Ce s-a întâmplat în procesul Rădoi vs. Primărie

 

Revenind la procesul Secretarul municipiului Reghin vs. Primăria Reghin, a avut loc un singur termen, în 7 aprilie, iar în 21 aprilie instanța s-a pronunțat, previzibil, dând dreptate secretarului municipiului, Rădoi.

 

În consecință, Primăria a pierdut, a fost obligată să-i plătească lui Rădoi 4.420 lei, bani aferenți lunilor noiembrie și decembrie 2020, precum și să-i plătească acesteia drepturile respective până la data finalizării proiectelor în care a fost încadrată. Primăria n-a mai făcut recurs, avocatul Plopeanu a încasat 6.000 lei pentru prestația de apărare într-un singur termen a Primăriei (care a pierdut, previzibil), end of story.

 

Cine sunt cei 5 suspecți din dosarul DNA

 

DNA a început un dosar penal în această speță, care este instrumentat de procurorul Ovidiu Daniel Murariu. În acest dosar au calitatea de suspecți: Márk Endre Dezső (primar Municipiul Reghin), Hajnal Ioana Zidar (fostă Tinca – inspector Primăria Reghin), Mirela Minodora Rădoi (secretar Municipiul Reghin), Stela Fărcaș (șef Serviciu Resurse Umane) și Andrea Eva Bodo (consilier Primăria Reghin). Cei 5 sunt considerați de DNA suspeți de comiterea infracțiunilor abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals.

 

În speță, municipalitatea Reghin NU s-a constitutit parte vătămată – s-a cerut ca dacă se constituie, să desemneze un reprezentant, fiind nominalizat subordonatul direct al primarului, respectiv viceprimarul Dragoș Pui (PSD), pentru că primarul este suspect în dosarul DNA. De ce nu s-a constituit parte vătămată, pentru că la vot s-a votat așa: 9 voturi abținere, adică împotrivă (cele ale alianței primarului/viceprimarului, UDMR+PSD), 8 voturi pentru (PNL). De asemenea, de partea juridică a speței, din partea Primăriei se va ocupa Adriana Maria Ștef (șef Serviciul Administrație Publică Locală) – pentru că secretarul municipiului Reghin este suspect în dosarul DNA. Msnews urmărește derularea speței pentru a vă informa în privința deznodământului.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare