Producția de vin a României în 2023: Creștere notabilă în ciuda scăderii la nivel global

OENOLIGIE. În ciuda unei scăderi semnificative la nivel mondial în producția de vin din 2023, România a reușit să înregistreze o creștere remarcabilă de 14% față de anul precedent. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Internațional al Viei și Vinului (OIV), România a produs 4,4 milioane de hectolitri de vin, marcând o creștere de 15% față de 2022 și depășind cu 4% media ultimilor 5 ani.

Această performanță plasează România pe poziția de al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa, consolidându-și statutul în industria vinului. În contextul unei reduceri globale a producției, țara noastră s-a distins prin a patra cea mai mare creștere a volumului printre marii producători internaționali.

Anul 2023 a fost unul dificil pentru industria vinului la nivel global, cu o scădere generală a producției la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 60 de ani, conform estimărilor OIV. În aceste condiții, România se remarcă ca una dintre puținele țări care au înregistrat o creștere a producției față de anul precedent.

Potrivit experților, această creștere a producției în România reprezintă o oportunitate importantă, cu toate că piețele externe rămân principala provocare pentru industrie. Marinela Ardelean, expert în vin și fondator al platformei WinesOfRomania.com, subliniază importanța deschiderii piețelor internaționale pentru vinurile românești.

În ciuda condițiilor climatice dificile și a scăderilor semnificative în producție în alte țări europene, precum Grecia, Croația, și Spania, România se impune ca un jucător cheie în peisajul vinicol european. Cu toate că vedeți reduceri semnificative în producția globală de vin din 2023, România pare să-și consolideze poziția pe harta mondială a producătorilor de vin.

Cu toate că provocările continuă să existe, creșterea producției în România este considerată o veste bună, reflectând maturizarea pieței de vinuri autohtone. Cu promisiunea continuă a calității vinurilor românești și a diversificării ofertei, industria vinului din România pare pregătită să se impună pe plan internațional în următorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare