Profesor și părinte cu normă întreagă

LIFE. În încercarea de a mai afla părerile concetățenilor noștrii despre problemele de zi cu zi în cursul dimineții de azi l-am abordat pe domnul profesor Mihai Ionescu care a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări la o cească de cafea pe una din terasele din oraș.
– Bună ziua! Mulțumesc că ați acceptat să acordați acest interviu. Ne-ați spus că sunteți profesor, tată a doi copii și aveți o soție casnică. Cum reușiți să vă echilibrați între aceste roluri solicitante?
– Bună ziua! Cu plăcere. E adevărat că echilibrul acestor roluri poate fi destul de dificil uneori. Însă cred că rezolvarea constă în organizare și comunicare eficientă cu familia mea. Încerc să îmi structurăm timpul cât mai bine, să impun o rutină zilnică care să includă timp pentru predare, pentru a petrece cu copiii și pentru a împărți sarcinile casnice cu soția mea.
– Sunteți și tatăl a doi copii. Cum îi implicați în viața dumneavoastră și cum reușiți să găsiți timp pentru ei, în ciuda programului încărcat?
– Da, a fi tată este una dintre cele mai mari bucurii ale vieții mele. Încurajez comunicarea deschisă cu copiii mei și încerc să găsim activități comune care să ne apropie. Chiar dacă sunt momente când munca mă solicită mult, îmi fac timp să mă joc cu ei, să îi ajut la teme și să participăm la diverse activități în weekenduri. Este important să nu pierd legătura cu ei și să le arăt că îmi pasă.
-Ați menționat că nu ați putut merge în concediu de 4 ani din cauza lipsei de bani. Cum vă afectează acest lucru și cum vă mențineți motivați în ciuda dificultăților financiare?
– Din păcate, situația financiară nu ne-a permis să ne bucurăm de un concediu în ultimii 4 ani. Este într-adevăr o provocare și uneori simt că ne pierdem din vedere propriile nevoi de a ne relaxa și de a explora lucruri noi. Totuși, ne străduim să ne concentrăm pe aspectele pozitive ale vieții noastre. Avem momente frumoase împreună ca familie și ne susținem reciproc în atingerea obiectivelor noastre.
– Cum vă gestionați stresul și obosirea acumulată din rolurile multiple pe care le îndepliniți?
– Gestionarea stresului este cu siguranță o provocare. Însă încerc să găsesc timp pentru mine, pentru a face lucruri care mă relaxează și mă încarcă cu energie. Fie că este vorba de citit, de exerciții fizice sau chiar de a petrece puțin timp singur, aceste momente de reflecție mă ajută să mă împrospătez și să mă întorc la responsabilitățile mele cu o atitudine mai pozitivă.
– Aveți vreun sfat pentru alți părinți care se confruntă cu provocări similare?
– Cred că cel mai important sfat pe care l-aș putea oferi este să nu vă neglijați pe voi înșivă. Este ușor să ne pierdem în rolurile noastre și să uităm să avem grijă de propriile noastre nevoi. Organizarea și comunicarea cu cei dragi sunt esențiale. De asemenea, să căutați sprijin din partea familiei și prietenilor și să înțelegeți că este perfect normal să aveți momente dificile. În cele din urmă, să vă amintiți că sacrificiile pe care le faceți astăzi pentru copiii voștri și pentru viitorul lor vor aduce cu siguranță roade în timp.
– Vă mulțumim pentru timpul acordat și pentru cuvintele inspiraționale. Vă dorim mult succes în toate eforturile dumneavoastră!
– Mulțumesc la fel! Sper că povestea mea poate fi de ajutor și inspirație pentru alți părinți care se confruntă cu provocări similare.