Progrese în infrastructura de canalizare din România: datele anului 2023

DEZVOLTARE. În ultimul an, România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește extinderea și modernizarea sistemelor de canalizare, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. În 2023, peste 11,4 milioane de locuitori din țară aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare, ceea ce reprezintă o acoperire de 60,1% din populația rezidentă a României. Aceasta înseamnă o creștere de 174.369 de persoane față de anul precedent, reflectând eforturile continue de extindere a rețelelor de canalizare în întreaga țară.

Epurarea apelor uzate: o altă măsură de progres
În paralel cu extinderea rețelelor de canalizare, s-a înregistrat și o îmbunătățire în infrastructura de epurare a apelor uzate. Numărul persoanelor conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare a fost de 11.176.443, ceea ce reprezintă 58,7% din populația rezidentă a țării. Acest lucru marchează o creștere de 114.011 persoane în comparație cu anul 2022, evidențiind investițiile continue în construcția și operarea noilor stații de epurare.

Distribuția regională a progresului
La nivel regional, datele arată variații semnificative în gradul de conectare la sistemele de canalizare. Cele mai mari ponderi ale populației conectate la canalizare au fost înregistrate în regiunea București-Ilfov, cu 95,4%, urmată de regiunea Centru (72,7%) și Vest (71,9%). În contrast, regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia au raportat cele mai reduse rate de racordare, cu valori între 40,3% și 51,7%.

Diferențe urban-rural
În ceea ce privește mediul urban versus cel rural, diferențele sunt notabile. În mediul urban, aproape 99% din populație a beneficiat de servicii de canalizare în 2023, reflectând concentrarea și accesul extins la infrastructură în zonele urbane. În schimb, în mediul rural, doar 17,8% din populație a avut acces la servicii de canalizare, subliniind nevoia continuă de investiții și eforturi pentru a îmbunătăți infrastructura în aceste zone mai puțin populate.

Concluzii și perspective
Datele din 2023 arată că România progresează în direcția extinderii și modernizării infrastructurii de canalizare și epurare a apelor uzate. Investițiile în aceste sectoare esențiale sunt cruciale nu doar pentru sănătatea publică și protecția mediului, dar și pentru creșterea calității vieții în comunitățile din întreaga țară. Îmbunătățirea continuă a accesului la servicii de canalizare rămâne o prioritate pentru autorități și o oportunitate de dezvoltare durabilă pentru viitorul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare