PROIECT NEFUNCȚIONAL – Administrația județului mai alocă 267.000 de lei în noi echipamente pentru stația de pompare a depozitului de la Sânpaul
DEȘEURI. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Mureș, proiect executat cu o finanțare de 45,2 milioane de euro (dintre care 13,5 milioane de euro, aproape o treime, vin și din banii mureșenilor – 7 milioane de euro din bugetul naţional şi 6,5 milioane de euro din bugetul judeţului Mureș), finalizat (doar pe hârtie) şi recepționat în august 2013 (!), dar nefuncțional nici în 2019, va mai înghiți niște bani din pușculița județului.
Mai exact, 267.000 de lei, bani necesari achiziției și montării unor echipamente hidromecanice suplimentare celor care se găsesc în structra stației de pompare a apei. Adică, stația de pompare de la Sânpaul nu funcționează cum trebuie și s-a solicitat corectarea bugetului județean cu suma necesară pentru o prezumtivă împlinire a normalității. La… 6 ani de la recepția lucrării, la 6 ani de așteptare ca, totuși, sistemul acesta să funcționeze la parametrii înscriși în proiect. Pentru că acum nu funcționează.
În 7 octombrie 2016, în disperare de cauză, Consiliul Județean (CJ) Mureș, controlat de udemeristul Péter Ferenc, a atribuit contractul operării şi administrării depozitului de deşeuri nepericuloase de la Sânpaul şi efectuarea transportului deşeurilor de la staţiile de transfer Râciu, Târnăveni și Bălăuşeri şi a reziduurilor de la staţiile de sortare Acăţari, Râciu, Târnăveni şi Bălăuşeri la depozitul Sânpaul. Rețineți, octombrie 2016.
Ordinul de începere al activității, însă, a fost emis în… 6 februarie 2017, la patru luni de la semnarea contractului. Această începere a activității a fost semnată de operator (asocierea de firme Iridex Group Import Export SRL & Servicii Salubritate Bucureşti SA – controlată de Florin Pascu, fiul fostui senator PC Corneliu Pascu), care s-a angajat să plătească județului 99 de milioane de lei în 8 ani, în condițiile funcționării SMID.
Numai că CJ Mureș nereușind să facă SMID-ul operațional, Iridex a semnat contractul cu amendamentul că începe operarea depozitului de la Sânpaul doar pentru că îi cere proprietarul (CJ Mureș), contractul intrând în vigoare la parametrii semnați atunci când acesta va fixa operatorii care colectează deșeurile menajere și a celor care operează la stațiile de transfer și sortare – în caz contrar, Iridex ar încalca legislația europeană.
Sigur, la vremea respectivă (în 2017) se spera că administrația județeană va reuși în scurt timp să finalizeze licitațiile pentru operarea tuturor stațiilor de transfer și de sortare din SMID Mureș. N-a reușit. În consecință, din când în când, se mai semnează o adițională care prevede prelungirea perioadei de tranziție (s-au semnat, până acum, în ianuarie 2017, ianuarie 2018, ianuarie 2019 și august 2019).
Rezultatul: derogări peste derogări și un SMID construit cu 45 de milioane de euro pentru a reduce cantitatea de deșeuri produse în Mureș, reciclând cea mai mare parte a acestora. În fapt, nu se întâmplă asta, așa că Iridex a semnat înțelegeri contractuale separate cu fiecare colector de deșeuri din județ, le ia acestora banii, deșeurile nu sunt colectate selectiv, sensul SMID este redus la ZERO. Sigur, în timpul ăsta s-a întâmplat ceva, totuși: cetățenii plătesc mai mult operatorilor de salubritate. Doar o subliniere de final: 45,2 milioane de euro…
Cătălin VISCHI