Proiectul „Deschide-ți mintea, nu fi închis!” – 11 ani de experiență în prevenirea infracțiunilor printre tineri

PROIECT. Proiectul „Deschide-ți mintea, nu fi închis!” se desfășoară cu succes și în acest an școlar, marcând cea de-a unsprezecea ediție. Acest proiect de tradiție a fost inițiat și dezvoltat de către Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș și reprezintă o inițiativă deosebită în parteneriat cu Penitenciarul Târgu Mureș, având sprijinul important al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Scopul acestui proiect este de a oferi tinerilor, aflați în plin proces de formare psiho-socială, o perspectivă unică asupra consecințelor negative pe care abaterea de la regulile de conduită socială și alegerea unor anturaje nepotrivite pot avea, culminând eventual cu săvârșirea unor fapte de natură penală.

Astfel, în cadrul acestui proiect, sunt organizate periodic sesiuni de întâlnire, în care persoane care au suferit privarea de libertate pentru infracțiuni precum trafic de droguri, șantaj online, conducere fără permis sau sub influența alcoolului/substanțelor interzise, împărtășesc cu elevii mureșeni poveștile lor de viață.

Impactul acestei abordări este semnificativ, deoarece experiențele prezentate direct ajută la evidențierea modului în care alegerile greșite, luate încă de la o vârstă fragedă, pot avea consecințe grave în viața adultă.

Proiectul „Deschide-ți mintea, nu fi închis!” este apreciat atât de către elevi, cât și de către persoanele care au trecut prin privarea de libertate, în ceea ce privește aspectele legate de reintegrarea în comunitate. Ca dovadă a impactului său pozitiv, trei dintre persoanele care au participat în trecut la acest proiect continuă să se implice în sesiunile de întâlnire cu tinerii, chiar dacă au fost eliberate condiționat.

La ediția din acest an a proiectului s-au înscris 35 de unități de învățământ din județul Mureș, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Dintre acestea, 24 sunt licee, iar 11 sunt școli gimnaziale.

Într-o noutate adusă de această ediție, conștientizarea importanței alegerilor corecte nu este limitată la o anumită vârstă. Astfel, începând cu acest an școlar, la sesiunile de întâlnire participă și tinerii din clasele a VIII-a ale școlilor gimnaziale din județul Mureș.

Până în prezent, au avut loc trei sesiuni de întâlnire cu sala plină, la care au participat aproximativ 350 de elevi și 20 de cadre didactice. Acest proiect continuă să ofere o perspectivă valoroasă asupra importanței alegerilor în viață și consecințelor acestora, punând accent pe prevenire și conștientizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare