Proiectul #HELP s-a încheiat cu speranța conștientizării comunității asupra necesității protejării sănătății emoționale
PROIECT. Asociația Arte dell’Anima anunță încheierea cu succes a proiectului educațional-cultural „#HELP”, sprijinit de Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Acest proiect a avut ca scop promovarea conștientizării bolilor psihice prin asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare și consiliere în rândul tinerilor.
Adevăr, prietenie, emoție, responsabilitate, iubire, mamă sunt câteva dintre cuvintele cu care tinerii au plecat în gând aseară, după ultima reprezentație a spectacolului „N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, regia Mara Oprea din cadrul proiectului. Evenimentul de încheiere a avut loc pe data de 30 octombrie la Teatrul Excelsior, co-producătorul spectacolului, și s-a bucurat de prezența unor personalități notabile.
„În seara aceasta ne-am deschis sufletele. Eu sunt încă sub impulsul acestui spectacol minunat și adevărat! (…)A fost extraordinar! Ați trecut din virtual în realitate. Din păcate, uneori, tinerii nu mai știu să facă diferența. Trebuie să trăiți viața reală, trebuie să discutați mai mult, trebuie să vă deschideți sufletele!”, a declarat consilierul de stat László Borbély. Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a subliniat că va continua să sprijine proiecte care să le ofere tinerilor un spațiu sigur de exprimare și care să inspire tinerii să devină oameni activi în societate.
La eveniment a participat și Dr. Valentin-Veron Toma, antropolog medical, șeful Compartimentului de Antropologie Culturală și Socială, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Romane, membru în Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) care a adăugat faptul că fiecare dintre noi are o responsabilitate, pornind de la grija față de cei apropiați, să privim în jurul nostru, concluzinând : „Am certitudinea că și în cea mai neagră suferință, că și în cea mai puternică anxietate, există ceva uman și ne putem ajuta unii pe alții.”
De asemenea, doamna Ramona Dabija, comisar șef de poliție, Director al Agenției Naționale Antidrog a luat cuvântul la această întâlnire, îndrumând tinerii ce se confruntă cu consumul de droguri spre consiliere gratuită, într-un program nou, ce urmează a fi lansat.
Totodată, Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a subliniat necesitatea tratamentului și a pus accentul pe modul în care spectacolul prezintă situații reale, cu care orice persoană se poate confrunta.
În cadrul proiectului au avut loc 6 reprezentanții în 5 locații: Teatrul Excelsior București, Teatrul George Ciprian Buzău, Teatrul Tudor Vianu Giurgiu, Teatrul Toma Caragiu Ploiești, Centrul Cultural Municipal „Radu Șerban” Caracal.
Peste 800 de spectatori adolescenți au fost sensibilizați prin această piesă de teatru. Aceștia au avut ocazia să se implice și în discuțiile și dezbaterile post-spectacol cu psihologul proiectului, Carmen Buși. Toate evenimentele și produsele din cadrul proiectului au fost oferite gratuit, în spiritul promovării accesului universal.