Proiectul legii pensiilor: aprobare în Guvern pe 9 noiembrie și în Parlament până pe 20 noiembrie, cu o creștere a pensiilor de 40%

MAJORARE. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a prezentat luni un nou proiect al legii pensiilor deputaților din comisiile pentru muncă. Potrivit planului asumat, proiectul urmează să fie aprobat în Guvern pe 9 noiembrie și până la 20 noiembrie de către Parlament.

Proiectul legii pensiilor este în transparență până pe data de 9 noiembrie. Ambiția noastră este ca pe 9 noiembrie să fie adoptat în Guvern, după care să venim în fața dumneavoastră pentru ca împreună să avem un parcurs parlamentar accelerat, astfel încât până pe data de 20 noiembrie să finalizăm calendarul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii, o lege importantă pentru români“, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul a menționat și impactul bugetar al proiectului, precizând că pentru aplicarea sa începând cu 1 septembrie, este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 de miliarde de lei, adică 55,36 de miliarde de lei pentru cele patru luni, din septembrie până în decembrie.

Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu un punct de pensie de 2.032 de lei la acea dată. Pentru acordarea majorării de 13,8%, care se bazează pe formula elvețiană și ține cont de rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, ministrul a explicat că pentru perioada la care se raportează, majorarea a fost negativă, ceea ce înseamnă că majorarea punctului de pensie va fi de 13,8%. Astfel, punctul de pensie va crește de la 1.785 la 2.032 lei de la 1 ianuarie.

Ministrul a explicat și procedura majorării pensiilor de la 1 septembrie 2024, indicând că acest interval este necesar pentru a finaliza digitalizarea dosarelor de pensii, elaborarea și aprobarea normelor de aplicare a legii, achiziții și software-ul necesar pentru implementarea noii legi.

Proiectul cuprinde atât pensia, cât și indemnizația minimă socială și încurajează contributivitatea și munca. Se acordă puncte de stabilitate pentru perioadele de muncă de peste 25 de ani, cu un grad de majorare diferit în funcție de perioada de contribuție. Acest sistem încurajează muncitorii să lucreze mai mult și să obțină pensii mai mari.

Datorită acestei formule, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizație minimă socială vor avea beneficii semnificative, cu o creștere de 87,4% față de nivelul actual. Astfel, aceștia vor avea o indemnizație de 1.960 de lei în comparație cu 1.825 de lei, în cazul în care au muncit 35 de ani pe salariul minim pe economie.

Ministrul Muncii a subliniat că reforma va duce la o creștere medie a pensiilor de 40%, cu variații de la 1% la 80%, în funcție de caz. Aceste măsuri au scopul de a asigura adecvarea pensiilor mici și de a sprijini muncitorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare