Proprietarii de terenuri vor fi obligați să curețe ambrozia tot anul de pe terenurile proprii

OBLIGAȚII. Proprietarii de terenuri vor fi obligați să curețe ambrozia pe tot parcursul anului de pe terenurile pe care le dețin, potrivit unei propuneri legislative care a trecut de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Documentul mai prevede că autoritățile locale vor putea interveni în baza unei ordonanțe președințiale pe terenurile unde proprietarii nu au făcut lucrări de combatere a acestei plante.

De asemenea, cei care dețin terenuri și administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere primăriilor să execute contra cost intervenții specifice pentru eliminarea ambroziei, plantă care provoacă alergii puternice tot mai multor persoane.

Conform Ministerului Sanatatii: sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Din datele oferite de Ministerul Sanatatii din Romania, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare