Propunere legislativă: Valabilitatea permiselor auto ar putea crește la 15 ani

PROPUNERE. O inițiativă legislativă cu potențiale schimbări semnificative în domeniul circulației rutiere a fost depusă în Parlament de către parlamentarii neafiliați, membri ai REPER. Proiectul vizează extinderea valabilității administrative a permiselor auto de la 10 la 15 ani pentru peste 3 milioane de șoferi din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE. În același timp, propunerea prevede reducerea valabilității administrative a permiselor pentru aceeași categorii, deținute de persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste această limită.

Deputatul REPER Cristian-Paul Ichim, inițiatorul proiectului, explică că extinderea valabilității permiselor cu încă 5 ani ar putea aduce beneficii considerabile, precum reducerea costurilor pentru reînnoire, eliminarea timpului alocat întocmirii și depunerii dosarului și, implicit, diminuarea aglomerației de la ghișeele autorităților responsabile.

“Prin prelungirea termenului de valabilitate, contribuim la optimizarea procesului și, în același timp, aducem un suflu de modernizare într-un sistem esențial pentru siguranța rutieră”, a declarat Cristian Ichim.

Inițiatorii subliniază că această măsură ar putea contribui la atingerea obiectivelor asumate de România în ceea ce privește reducerea cu 50% a deceselor în accidentele rutiere până în 2030 și eliminarea acestora până în 2050. Ei argumentează că modernizarea sistemului de preschimbare a permiselor este esențială pentru eficientizarea procesului și diminuarea disconfortului pentru cetățeni.

Cu referire la situația actuală, inițiatorii menționează că procesul de reînnoire a permiselor presupune alocarea a mai multor zile pentru această activitate și petrecerea unui timp semnificativ la ghișeele autorității competente. Ei propun o schimbare inspirată de practicile unor state europene precum Germania, Franța, Austria, Danemarca, Grecia și Polonia, care au extins deja valabilitatea administrativă a permiselor de conducere.

Inițiativa va fi supusă dezbaterii în Parlament, urmând a fi analizată și votată de către deputați și senatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare