Sebastian Burduja: românii se pot bucura de confort termic și fără griji financiare în această iarnă

STRATEGIE. În această iarnă, românii se pot bucura de un confort termic asigurat, fără teama facturilor mari, având un stoc de gaze de aproape 103%, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, în cadrul unei conferințe specializate organizate marți. El a subliniat că țara este pregătită pentru sezonul rece, iar schema de compensare și plafonare a prețurilor la gaze va rămâne în vigoare până în martie 2025.

Ministrul Energiei a evidențiat importanța protejării consumatorilor finali, menționând că se fac eforturi pentru a plăti rapid restanțele către furnizori. Acest lucru este crucial, deoarece furnizorii acoperă diferența dintre prețul plătit de români lunar și prețul real al energiei electrice și gazelor.

Burduja a asigurat că, la 1 noiembrie, începutul oficial al sezonului rece conform legislației, Comandamentul energetic de iarnă a fost activat pentru a evalua toate aspectele necesare pregătirii pentru iarnă. Cu un stoc de gaze de aproape 103%, plus producția continuă în timpul sezonului rece, România poate trece cu succes peste această iarnă folosind exclusiv gaze românești.

Referindu-se la posibile solicitări din partea altor țări, precum Republica Moldova, Burduja a afirmat că România poate activa opțiunea securizată din Azerbaidjan sau poate importa gaze lichefiate prin două rute: Grecia–Bulgaria–România sau Turcia–Bulgaria–România.

Ministrul a subliniat că lacurile de acumulare din România sunt la un nivel de umplere de 74,7%, considerat optim, iar stocurile de cărbune sunt conforme cu calendarul asumat. El a menționat, de asemenea, că există investiții în curs pentru finalizarea unei centrale pe gaz în cogenerare până în 2027.

Evenimentul „Energy Forum Ediția a X-a – Strategia pentru iarna 2023 – 2024 în actualul context politico-economic” a adunat reprezentanți ai autorității centrale și companii din domeniul energiei pentru a discuta strategiile în acest context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare