Propunerea Președintelui Iohannis pentru crearea Comandamentului Regional de Operații Speciale în Târgu-Mureș

SIGURANȚĂ. Președintele Klaus Iohannis a propus o inițiativă importantă în ceea ce privește securitatea și cooperarea internațională. El a solicitat Parlamentului aprobarea înființării Comandamentului Regional de Componentă de Operații Speciale (Regional Special Operations Component Command – HQR-SOCC) pe teritoriul României, cu locația inițială la Târgu-Mureș. Această mișcare vine în contextul proximității României și Bulgariei față de zona de conflict și necesității de comandă și control în domeniul Forțelor pentru Operații Speciale.

Inițiativa a fost bine primită de Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, iar un plen reunit al celor două camere va analiza propunerea pe 10 octombrie.

Comandamentul Regional de Componentă de Operații Speciale (R-SOCC) este un pas important pentru asigurarea securității în regiunea Mării Negre, în contextul schimbărilor radicale din mediul internațional de securitate. Acesta va servi ca un centru de comandă și control pentru Forțele pentru Operații Speciale (FOS) și va contribui la sincronizarea eforturilor aliate în domeniul operațiilor speciale.

România va asuma rolul de națiune lider în inițiativă, cu posibilitatea ca, ulterior, Bulgaria să preia această poziție alternativ. Proiectul de constituire a R-SOCC nu exclude posibilitatea contribuției altor națiuni aliate.

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale va fi responsabil de constituirea, operaționalizarea și menținerea nivelului capacității operaționale a R-SOCC și va funcționa pe teritoriul României sau Bulgariei, în locuri de dispunere stabilite prin planuri. Scopul este de a spori nivelul instruirii și de a contribui la creșterea capacității de luptă a structurilor românești.

Inițiativa este considerată o măsură importantă în întărirea securității și cooperării strategice cu Bulgaria, arătând capacitatea statelor aliate de a reacționa rapid și eficient în cazul unei crize de securitate.

Fondurile necesare contribuției României la constituirea Comandamentului Regional de Componentă de Operații Speciale vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale, conform documentului transmis de președinte către conducerea Parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare