Prosecco în pericol: Motivele cercetătorilor italieni

VITIVINICOL. Un avertisment important sosește din partea cercetătorilor de la Universitatea din Padova, Italia, care aduc în discuție posibilitatea ca celebrul Prosecco să dispară pentru totdeauna din rafturile magazinelor.
De asemenea, vinurile de Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi amenințate, deoarece producția de struguri pentru aceste soiuri se află într-o descreștere rapidă. De exemplu, Prosecco utilizează struguri cultivați la munte, aceștia conferind vinului spumant gustul bogat și aroma distinctivă pentru care este cunoscut.

Schimbările climatice au avut un impact devastator asupra podgoriilor care cultivă acești struguri de elită. Ploile abundente, grindina și căldura excesivă le-au degradat solul și au afectat vița de vie, determinând o scădere semnificativă a producției.
Soluții eficiente pentru salvarea acestor podgorii nu au fost încă găsite, iar condițiile climatice din ce în ce mai dificile deteriorează și mai mult situația. Aceasta a condus la o lipsă de muncitori în industrie, deoarece tinerii vinificatori sunt descurajați să lucreze în aceste condiții.

Cu toate acestea, cererea pentru aceste vinuri de calitate rămâne în creștere. În ultimii cinci ani, cererea de Prosecco a crescut cu 33%, iar producția nu poate ține pasul cu această cerere în creștere. Acest dezechilibru între cerere și ofertă a dus la creșterea semnificativă a prețurilor pentru aceste tipuri de vinuri, conform informațiilor oferite de Euro Pulse, conform Rador.

În acest context, industria vitivinicolă se confruntă cu provocări serioase în încercarea de a menține calitatea și disponibilitatea vinurilor apreciate precum Prosecco și vinurile de Burgundia. Este esențială găsirea unor soluții sustenabile pentru a proteja aceste podgorii și pentru a asigura continuarea tradiției vitivinicole de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare