PROTOCOL – În Consiliul Local Tîrgu Mureș s-a servit meniul zilei cu ciorbă de pește – nota de plată: 457 de euro, un mizilic pentru masa bogaților

EXCURSIE PUBLICĂ. Baja este un fel de Tulcea a Ungariei. Un orășel cochet, de dimensiunea Reghinului, situat undeva în sud, în Bács-Kiskun, pe malul stâng al Dunării… Înfrățit cu Tîrgu Mureș. De vreo 24 de ani, anual, în a doua sâmbătă din iunie (în acest an în 13-15 iunie), dunărenii de acolo organizează “ Bajai Halfőző Fesztivál” (Festivalul de pește gătit). Vreo 2.000 de bucătari profesioniști și amatori din Ungaria și Rusia (țara prietenă a unioniștilor europeni :)) gătesc – în Piaţa Szentháromság, pe străduțele alăturate și chiar pe insula Petőfi -, vreo 14 tone de pește, în cea mai mare parte sub formă de halászlé (o ciorbă cu mai multe tipuri de peşte).

 

Bine, subiectul e simplu: cei pe care mureșenii i-au ales să-i reprezinte în forul delibrativ al orașului, consilierii locali, au decis să trimită doi reprezentanți și șoferul aferent la acest Festival al Ciorbei de Pește, că tot au primit o invitație, că nu-i mare cheltuiala, că asta e un fel de zilele orașului-frate, adică un soi de relații de suflet care trebuiesc cultivate… Ura și la gară, adică la mașină.

 

Delegații orașului la acest înalt eveniment diplomatic sunt viceprimarul Makkai Grigore (propus de primarul Dorin Florea! – a zis vicele Sergiu Papuc asta, deși Florea era, ca deobicei, absent, de unde am dedus că primarul are capacități extrasenzoriale sau că se uită la televizor la ședințele CL, din biroul său) și consilierul local Csiki Zsolt (propus de alt ales local, Magyari Előd – practic, omul l-a inclus și pe colegul său de bancă, Csiki, care, probabil, saliva lângă el auzindu-l pe Bălaș descriind halászlé, ca un master chef cu ciorapii colorați cu dungi vesele), ambii de la UDMR (pentru că ei au, atenție!, acceptat să meargă – un fel sarcină de serviciu, am înțeles… corvoadă mare pentru binele și dezvoltarea orașului pe care-l reprezintă).

 

„Halatul” costă puțin, am aflat de la consilierul UDMR Bakos Levente, într-o tentativă a acestuia de a pacifica spiritele încinse de consilierul „polist” Radu Bălaș: 457 de euro. Mai nimic, „unii câștigă într-o jumătate de lună acești bani”, ne-a informat Bakos – brusc am intuit, cu ajutorul neprețuit al lui Bakos, că în Tîrgu Mureș a fost descoperit filonul economic fără sfârșit unde curge lapte, miere și euro.

 

Practic, șicana creată de Bălaș a fost argumentă prin faptul că asta ar fi o altă “deplasare la distracție, la Festivalul Ciorbei de Pește”, fără altă relevanță decât că unii “reprezentanți ai Primăriei vor merge pe bani publici să mănânce la Baja, în Ungaria”. Sintetizat, cam asta e. Sentimental însă e mult mai mult – vedeți, mai nimeni nu mai pune preț pe sentimentele clamate de Bakos, cel convins că unii câștigă către 1.000 de euro pe lună în acest oraș care e la fel de dezvoltat ca Tokio.

 

Excursii publice din bugetul orașului se fac pretutindeni. Asistăm la un campionat mondial al înfrățirilor. Însă rolul acestor parteneriate internaționale la nivel administrativ ar trebui să fie altul decât excursiile de curtoazie la mâncat și băut, principalul obiectiv pentru care au fost gândite inițial fiind relațiile economice și administrative care să conducă spre dezvoltarea cele două entități înfrățite. Nu e așa. Prezentul ne demonstrează asta.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare