Radu Paraschivescu: ar fi dramă dacă lumea n-ar mai citi, nu dispariția cărții pe hârtie

Aflat la Bookfest Târgu Mureș, unde și-a lansat trei cărți, Radu Paraschivescu a subliniat drama pe care riscăm să o trăim atunci când cartea nu va mai fi tipărită pe hârtie. ”Pericolul e să dispară actul de a citi. Schimbarea codului, schimbarea formatului nu e o problemă, pentru că dacă nu s-ar schimba formatul noi am citi de pe tăbliţe şi azi sau de pe papirus. Ori nu cred că mai există papirus altundeva decât în muzee, nu mai există incunabule altundeva decât în muzee. Prin urmare, da, cartea va dispărea la un moment dat. Nu în timpul vieţii noastre, poate nici în secolul următor, dar la un moment dat va dispărea, așa cum dispare treptat, definitiv, telefonul fix. Nu-i o dramă, drama este ca lumea să nu mai citească de pe Kindle, de pe tot felul de device-uri, de pe calculator”, a subliniat scriitorul.

“S-ar putea ca pentru ei necesitățile fundamentale să fie acoperite şi atât, restul nu contează. Adică nu poți trăi fără mâncare şi nu poți trăi fără apă, nu poţi trăi fără sex sau fără lumină. Dar fără cărţi se poate? Se poate trăi şi fără savarină şi fără pantofi cu toc. Se poate trăi fără multe lucruri. Aici e pericolul, analfabetismul. Pentru că noi, după cum știţi foarte bine, stăm mizerabil în clasamentele de gen. Şi faptul că există oameni care ştiu cuvintele, știu să le lege între ele, dar nu știu ce înseamnă când citesc în context, e într-adevăr un pericol. Şi asta nu mai ţine de cartea pe suport de hârtie, asta ţine de reflexul sau de actul cititului”, a continuat Radu Paraschivescu.

 

Foto: Paraschivescu la prezentarea cărților Sabinei Fati, jurnalistă cunoscută cu care MsNews a realizat un interviu video, pe care-l veți putea vedea mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare