RAPORT – Jaf ca-n codru în județul Mureș: prejudiciu de 2 milioane de lei, iar șefii Direcției Silvice și ai ocoalelor Gurghiu, Fâncel, Sovata sunt „pe făraș”

JAF SILVIC. Ministerul Mediului a anunțat astăzi, 14 octombrie, că au fost descoperite nereguli grave la Direcția Silvică Mureș, unde din cauza managementului defectuos s-a creat un prejudiciu de peste 2 milioane de lei și peste 6.000 de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal.

 

Corpul de Control al Ministrului și inspectorii gărzilor forestiere din țară au efectuat începând din luna august verificări amănunţite la Direcţia Silvică Mureş și la toate cele 10 ocoale silvice din subordinea acesteia, în urma sesizărilor primite privind numeroase nereguli silvice în județul Mureș.

 

Raportul de control scot la iveală mai multe ilegalităţi de la unele ocoale silvice verificate în judeţul Mureş. Astfel, au fost aplicate 48 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 301.000 lei şi au fost constatate 28 de infracţiuni. De asemenea, au fost descoperite 4.706 cioate nejustificate, cu o valoare a materialului lemnos tăiat ilegal de 1,5 milioane de lei. Valoarea celor peste 2.800 de mc confiscaţi este de 600.000 de lei.

 

Echipa de control a conchis că managementul la nivelul Direcţiei Silvice Mureş şi al ocoalelor silvice Gurghiu, Fâncel, Sovata este unul defectuos, iar ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea efectuării de cercetări specifice privind infracţiuni silvice, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și fals informatic.

 

Ministrul Alexe a anunțat că va dispune Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva să ia măsurile care se impun faţă de persoanele responsabile pentru deficienţele constatate (voalat, șefii Direcției Silvice Mureș și ai ocoalelor silvice Gurghiu, Fâncel și Sovata vor fi destituiți).

 

În plus, Garda Forestieră Braşov a primit ordin să continue acţiunile de control în fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Mureş, iar Comisia ministerului care răspunde de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră să retragă certificatele de atestare ale celor 10 agenţi economici care au participat la tăierile ilegale de lemn în pădurile administrate de Direcţia Silvică Mureş.

 

Vali STOICA

2 comments
  1. Pana acum este totul in regula.Problemele se vor ivi cand instanta judecatoreasca va decide.Avand in vedere ca furturile exista de 20 de ani ,iar instantele judecatoresti inca din vremea romanilor este foarte usor de ghicit ce se va intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare