RAR anunță implementarea sistemului de supraveghere prin satelit pentru vehiculele de peste 3,5 Tone: tahografe inteligente și norme Euro 7 în focus

ANUNȚ. Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că, începând cu sfârșitul anului viitor, vehiculele de marfă și de persoane cu o masă mai mare de 3,5 tone vor fi supravegheate prin intermediul sistemelor de localizare prin satelit. RAR a comunicat o schimbare importantă pentru autovehiculele cu greutatea menționată.

Astfel, autovehiculele destinate transportului internațional de mărfuri și persoane, având o greutate mai mare de 3,5 tone, vor fi echipate cu cutii negre inteligente, dotate cu tahografe de tip SMT2, pentru a permite monitorizarea prin satelit. Conform surselor, aceste tahografe inteligente vor comunica poziționarea autovehiculelor prin satelit, înregistrând automat traversarea frontierelor dintre statele membre ale Uniunii Europene și activitățile de încărcare/descărcare a vehiculelor.

Organele de control în trafic vor avea posibilitatea de a descărca instant datele din tahografe, inclusiv informații despre compatibilitatea dispozitivului, inspecția tehnică, precum și prezența și valabilitatea cardului de șofer, fără a fi necesară oprirea autovehiculului. Aceasta va contribui la economisirea timpului de conducere pentru șoferi.

Conform noilor reglementări, durata maximă de conducere este limitată la nouă ore, cu o pauză obligatorie de 45 de minute la fiecare 4 ore și jumătate, alternând cu un interval de odihnă de 11 ore.

De asemenea, la un eveniment interactiv desfășurat la Cluj-Napoca, transportatorii, autoritățile și oamenii de afaceri au avut oportunitatea de a afla detalii despre aceste modificări legislative și implementarea lor direct de la reprezentantul RAR, inginerul Marius Pop.

În cadrul evenimentului, s-a discutat și despre introducerea normelor Euro 7 pentru autovehiculele noi destinate transportului de persoane, cum ar fi autocarele, autobuzele și microbuzele. Normele Euro 7 impun standarde mai stricte în ceea ce privește emisiile, inclusiv cele provenite de la frâne și pneuri, durata de viață a bateriilor și implementarea unor sisteme de monitorizare permanentă a autovehiculului în exploatare. Aceste măsuri vor fi implementate de RAR în conformitate cu deciziile Parlamentului European.

În contextul tahografelor inteligente, acestea vor fi montate pe diverse categorii de autovehicule, inclusiv cele destinate transportului de mărfuri, autocarelor, microbuzelor și autobuzelor. În prezent, în România există 322 de ateliere autorizate pentru montarea tahografelor analogice și digitale, din care aproximativ o sută sunt echipate pentru instalarea tahografelor inteligente de tip Smart 2 (SMT2).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare