Ratele se vor micșora – ROBOR scade

FINANCIAR. Vești bune pentru românii cu credite în lei, spun bancherii. Sunt șanse mari ca dobânzile să nu mai urce, după criza ROBOR din 2022 și să scadă treptat.
Specialiștii le recomandă celor care vor să ia un credit pe 30 de ani să se gândească de două ori, chiar dacă ratele încep să scadă.

În această perioadă de inflație galopantă și crize complicate, se poate întâmpla orice într-o perioadă atât de lungă.
Pe fondul inflației tot mai mari și a războiul din Ucraina, 2022 a fost anul în care românii s-au confruntat cu un val de creștere a indicelui ROBOR, De la 3% în ianuarie 2022, la 7,2%, cu un maxim de 8,21% în octombrie anul trecut.

În unele cazuri, ratele bancare au crescut și cu 80%, sau chiar s-au dublat. Informațiile bancare însă ne aduc vești bune și ROBOR scade deja de câteva săptămâni și se așteaptă ca inflația să se înjumătățească până la finele acestui an, iar ce a fost mai rău putem spune că a trecut.

Acum rata unui credit în valoare de 250.000 de lei care depinde de ROBOR este cu aproape 800 de lei mai mare față de anul trecut. Aceeași diferență este și în cazul ratelor calculate în funcție de IRCC pentru același împrumut cu dobândă variabilă. Cu atât mai mult în această perioadă dificilă, economiștii îndeamnă la prudență și chibzuință în cazul noilor credite.

„Ce să facă cetățenii? Prudență, oamenii chibzuiți trebuie să prioritizeze, sigur că e dureros, poate, ceea ce spun, nu vreau să par cinic, dar trebuie să prioritizeze, vremurile sunt foarte dificile.” – a precizat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

„În 30 de ani vom avea cel puțin două crize complete, două cicluri economice complete, cu creșteri și descreșteri, cu lucruri mai bune și mai puțin bune care se pot întâmpla.”– spune Eugen Rădulescu, director Direcția Stabilitate Financiară BNR.

O soluție universală pentru cei care merg la bancă pentru un credit ar fi rata fixă.
„Rata fixă, pentru că rata fixă, orice s-ar întâmpla, îți dă o anumită siguranță. Este bine să iei credite în moneda în care obții veniturile.” recomandă Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Valoarea creditelor în lei aflate în derulare, în ultimul an, luate de populație, a crescut cu peste 7%. În cazul valutei, datele Băncii Naționale arată în scădere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare