Castelul Máriaffy, Sângeorgiu de Mureș

REABILITARE – Au demarat lucrările la Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș, care va fi transformat în centru cultural și turistic

INVESTIȚIE. Astăzi, 20 aprilie, la prânz, cu mare fast (momentul fiind chiar inclus în programul sărbătorii comunei Sângeorgiu de Mureș, Zilele Sângeorzene), au demarat lucrările de reabilitare a Castelului Máriaffy, care va fi transformat în centru cultural și turistic în urma unei investiții de 600.000 de euro (peste 2,7 milioane de lei – estimarea inițială a fost de 3,5 milioane de lei), finanţarea venind în cea mai mare parte prin FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală), în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

 

Deși termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni, primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sofalvi Szabolcs, a precizat că speră ca reabilitarea, care se referă la pavilionul principal, să fie finalizată într-un an. Castelul, în fapt un conac fortificat, edificat în 1870, în stil eclectic, pe structura unui conac renascentist construit în anul 1640 de contele Petki, a fost executat de echipa unui tânăr zidar mureșean, Soós Pál (pe fațada principală era o intrare cu arcade, desupra căreia se afla un pridvor închis, susținut tot de arcade, ornat cu stâlpi prevăzuți cu capitel în stil corintic).

 

Domeniul, care includea un parc cu specii de arbori rari și un iaz – ambele compromise acum -, a fost deținut de patru generații ale contelui Albert (căsătorit cu contesa Bethlen Lujza, a fost a doua sa soție), ultimul proprietar fiind Máriaffy Lajos. După naționalizare, castelul a intrat în proprietatea Gospodăriei Agricole de Stat, iar după anii 90, clădirea a fost abandonată, degradându-se constant, fără uși și fără geamuri. În 2010, Consiliul Local Sângeorgiu de Mureș a achiziționat clădirea de la urmașii deținătorilor de drept și, după șapte ani de planuri și eșecuri, iată, au reușit să găsească sursa de finanțare a rebilitării.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare