Liceul Teologic Romano-Catolic (Római Katolikus Teológiai Líceum) din Tîrgu Mureș

SE FACE! – Reînființarea Liceului Romano-Catolic din Tîrgu Mureş, declarată neconstituțională, va avea loc în urma unui troc politic Orban – Dragnea

DECIZIE. Decidenții politici au decis peste Constituția României: Liceul Teologic Romano-Catolic (Római Katolikus Teológiai Líceum) din Tîrgu Mureș se va reînființa, în pofida faptului că acțiunea a fost declarată neconstituțională de magistrații Curții Constituționale a României (CCR). Aflați cine au fost actanții și ce presupune trocul exclusiv politic care a stat la baza deciziei.

 

După ce CCR a declarat neconstițională reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș, prima reacție (nemediatizată publicului) a constat în reacția Ungariei de a se opune intrării României ca membru în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (Organisation for Economic Cooperation and Development – OECD). Conform regulamentului intern, pentru primirea unui nou membru în OECD, toți ceilalți membri trebuie să fie de acord. Până la decizia CCR, toți erau, după, Ungaria s-a sucit, anunând forul de conducere al organizației mondiale că nu susține candidatura României.

 

Viktor Orban și Liviu Dragnea

Ce a urmat? Negocierea cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Asta s-a făcut pe filiera Kelemen Hunor (liderul UDMR), de către… nu, nu de prim-ministrul României (Viorica Dăncilă), e o naivitate să credeți asta, ci de președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Orban a cerut în schimbul acordului de aderare a României la OECD reînființarea Liceului Romano-Catolic din Tîrgu Mureș.

 

UDMR și PSD au căutat și Dragnea susține că deja s-a găsit o altă soluţie administrativă pentru ca unitatea de învățământ în limba maghiară să se reînființeze. Orban a respirat ușurat și a anunțat că Ungaria susține fără echivoc candidatura României la OECD.

 

În aparență, e un deal de tip win-win. De ce ține România să intre în OECD? Pentru că Dragnea e convins că, în urma aderării la această organizaţie, România va avea foarte mult de câştigat și va putea construi un parteneriat foarte serios şi cu China (Liviu Dragnea: „Genul de relaţii care aduc României avantaje uriaşe”). Cât de serios e ceea ce vă anunță msnews prin această scriere? Socotiți dumneavoastră, având și câteva date suplimentare ale problemei: în această negociere au mai fost implicați din partea română, pe lângă Dragnea și Hunor, președintele Klaus Iohannis, diplomați din Ministerul Afacerilor Externe și „alte instituții”. Se face.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare