REACȚIE – După decizia guvernamentală de comasare a UMF cu „Petru Maior” din Tîrgu Mureş, UDMR solicită revocarea ministrului Educaţiei

ÎNVĂȚĂMÂNT POLITIC. În recenta ședință a Consiliului Permanent al UDMR, preşedintele Kelemen Hunor, a anunțat că ministrul Educației, Valentin Popa, ar trebui să fie revocat din funcţia de conducere a Ministerului. “Vina” lui Popa, conform lui Kelemen, constă în “neconsultarea cu UDMR în cazul a două teme majore extrem de importante pentru comunitatea maghiară: predarea limbii române în clasele primare şi decizia comasării UMF cu Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureş, decizie publicată într-o anexă la o hotărâre de Guvern.

 

Astea-s cauzele care au dus la „scăderea dramatică a încrederii comunităţii maghiare în cazul ministrului învăţământului, iar în perioada următoare nu există niciun fel de garanţii că se va putea coopera eficient şi corect cu acest ministru”.

 

“Am solicitat anularea articolului privind studierea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă din ordonanţa simplă, adoptată în luna august, pe care ministrul Educaţiei a eliberat-o în mod arbitrar, fără consultarea noastră”, a explicat Kelemen Hunor, care a mai precizat că acest lucru ar trebui să fie soluţionat de Guvern, săptămâna viitoare.

 

De asemenea, fuziunea Universităţilor UMF şi “Petru Maior”, decisă în primăvară de senatele celor două instituții de învăţământ superior din Tîrgu Mureș, confirmată recent și printr-o Hotărâre de Guvern, poate fi contestată în contencios administrativ de profesorii şi studenţii “facultăţii maghiare” (n.red., refeire la UMF Tîrgu Mureș, care, de fapt, e o facultate românească), e convins președintele UDMR, formațiune care, spune Kelemen Hunor, nu poate să fie de acord cu faptul că nici UDMR şi nici secretarul de stat pentru învăţământul în limbile minorităţilor nu au fost consultaţi, confom uzanțelor.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare