REACȚIE – Polițiștii și grefierii din județul Mureș protestează: nu vor să le fie înghețate salariile în anul 2021

PROTEST. Polițiștii și grefierii din județul Mureș protestează în ultima zi a anului 2020, în fața sediului Instituției Prefectului, împotriva Ordonanței de Guvern adoptată în 30 decembrie, care prevede că în anul 2021 salariile bugetarilor rămân plafonate la nivelul din decembrie 2020.

 

Protestele sunt organizate de sindicatele reprezentative ale celor două profesii. Prim ministrul Florin Cîțu a precizat expres că prin această decizie nu au fost micşorate veniturilor celor din sistemul public, doar că nu vor mai fi majorate, așa cum s-a întâmplat în fiecare an în timpul guvernării PSD. În plus, în sectorul bugetar vor fi menținute voucherele de vacanță, iar salariul minim pe economie va fi majorat cu 3,1%.

 

Diferența de percepție a salarizării între sectorul bugetar și cel privat constă în faptul că în sectorul public salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă (conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare), în timp ce salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale firmelor angajatoare.

 

Conform datelor aferente lunii septembrie comunicate de instituția oficială a statului (Institutul Național de Statistică) în administrația publică salariile nete au crescut cu circa 5% față de septembrie 2019, în vreme ce în 17 sectoare din economia privată creșterile au fost mai mici (3,4%) sau salariile chiar au scăzut. În acest moment, salariul mediu brut în sectorul bugetar este de 6.836 de lei, iar în sectorul concurențial/privat este de 4.715 lei.

 

* Foto generică: Hepta Photo Agency

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN

1 comment
  1. Pana cand indisciplina caracterizeaza viata orasului Tg.Mures ( desele ciocniri intre masini sau masini si copaci,viteza mare cu care circula derbedeii si omoara pietonii,parcari aiurea,distrugerea trotuarelor,exterminarea copacilor,poluarea aerului,nesanctionarea derbedeilor care arunca gunoiul(plastic, pahare,sticle,pungi) unde apuca) nu sunt justificate protestele acelora care lucreaza in institutiile statului abilitate pentru a stopa indisciplina si infractionalitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare