RECORD – Deszăpezirea drumurilor naționale din județul Mureș, estimată la aproape 10 milioane de euro în următorii 4 ani: 6.360 euro/kilometru/sezon

0
766

DESZĂPEZIRE DRUMURI MUREȘ. A dat puțin cu zăpadă și-n județul Mureș, taman în început de aprilie 2021, așa c-am zis că e bine să știți ce se pregătește în laboratoarele topirii banilor publici pentru serviciul de deszăpezire.

 

Chiar acum când ne căutăm fularul, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, firma statului, a dat cep, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov, licitației pentru un contract cadru pe 4 ani (2021-2024) pentru deszăpezirea drumurilor naționale de pe cuprinsul județului Mureș, singurul loc din lume în care ninge mai mult decât în Alaska (sigur, nu ninge, dar altfel nu prea putem justifica sumele topite pentru deszăpezirea drumurilor județene și, iată, cele naționale).

 

Ce e de deszăpezit

 

Deci, acum se caută deszăpezitor pentru perioada 2021-2024, pentru că, se știe, omul gospodar își face iarna car și vara sanie. Să fim pregătiți (și liniștiți) pentru viitor. Înainte să vă spunem suma pusă la bătaie, până cautați un algocalmin (preventiv, să nu vă ia cu durere de cap) să vedem ce e de deszăpezit.

 

Rețeaua de drumuri naționale din județul Mureș totalizează 422,57 kilometri, după regionala de la Brașov, sau 375,29 kilometri, după Secția de Drumuri Naționale (SDN) Târgu Mureș. Îi credem pe ultimii, care știu mai bine ce au în ograda lor. În concluzie, s-a scos la licitație contractul pentru deszăpezirea în următoarele 4 ierni a 375 de kilometri de drum național gestionat/administrat de SDN Târgu Mureș (bine, se vor deszăpezi mai puțin, o parte a acestor drumuri fiind închise pe timp de iarnă, dar să calculăm ca și cum n-ar fi închis nimic, ca să iasă mai bine pentru specialiștii statului, pentru situația oricum iese prost).

 

Cât e „halatul”

 

Suma estimată să se topească în cele 4 ierni pe drumurile naționale din județul Mureș este de aproape 46,75 milioane de lei (exact: 46.747.469,79 lei, sumă care conține TVA). Adică, un cost de 6.360 de euro/kilometru/sezon (an). E destul de bine, “puțin” mai scump decât kilometru de autostradă Trans-Canada, dar nu ne comparăm noi cu canadienii.

 

Bine, observăm că nu ne comparăm nici cu noi. De exemplu, în iarna din 2012, costurile de deszăpezire a unui kilometru de drum național (care este echivalent cu 7.000 mp) au fost în medie de 1.588 euro/kilometru (adică 7.000 de lei), conform CNAIR. De atunci, salariul minim pe economie a crescut cu exact 50%, iar deszăpezirea unui kilometru de drum cu… 400%. Pentru că așa se face. Bine, în 2012 ningea mult, iar acum nu mai ninge, dar ne organizăm mai bine.

 

O comparație în calea uitării

 

Să comparăm și deszăpezirea pe drumurile naționale din județul Mureș (naiba ne pune să fim așa riguroși?). În iarna 2015-2016, de deszăpezirea drumurilor naționale din județul Mureș s-a ocupat un sereleu din Sâncraiu de Mureș, Elita Simex (controlat de Mircea Sâmpetrean – 52 de ani), care avea 43 de angajați. Pentru corvoadă a fost recompensat cu 7,2 milioane de lei (exact: 7.236.088,41 lei – vreo 1,63 milioane de euro la acea vreme).

 

Cel mai probabil, omul (Sâmpetrean) a fost mulțumit (deși a împărțit banii cu sereleurile Romaris și Silara Salub, cu care era în asociere), așa că a participat și, desigur, a câștigat și contractul pentru deszăpezirea drumurilor naționale din județul Mureș pentru perioada 2016-2020. În acest interval de 4 ani, a topit/încasat 35 de milioane de lei (exact: 35.067.477,84 lei). Rezultă că a deszăpezit un kilometru de drum național cu sub 5.000 de euro/sezon (puțin mai scump decât în Alaska, dar ne-am înțeles: nu ne comparăm noi cu alții).

 

Însă acum are ocazia să crească potul, acesta fiind urcat de CNAIR/DRDP Brașov/SDN Târgu Mureș cu elevatorul bunăstării până la suma de peste 6.300 euro/kilometru/sezon. De reținut: 2016-2020: 35 milioane de lei; 2021-2024: 46,7 milioane de lei. Creștere financiară de 11,7 milioane de lei. Creștere procentuală de 33,43%. O treime. Insignifiant.

 

În mare, deszăpezitorul o să încheie două contracte pe an cu plătitorul, valoarea celui mai mare contract fiind de peste 1 milion de euro + TVA. Ofertele deszăpezitorilor sunt așteptate până în 7 mai 2021 și frișca o va lua cel care oferă cel mai bun raport calitate – preț, însă prețul are o pondere de 90% în decizie (10% contează componenta tehnică). E bine, organizați, pregătiți, drumurile naționale n-au de ce să fie îngrijorate, noi ne-am găsit fularul, toată lumea va fi mulțumită. Știm că ninge din ce în ce mai puțin și plătim din ce în ce mai mult, nu mai repetați asta, vă rugăm…

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ