TENTATIVĂ – Rectorii universităților de medicină și farmacie vor ca rezidențiatul să treacă de la Ministerul Sănătății în responsabilitatea universităților

SOLICITARE OFICIALĂ. Rectorii celor șase universități de medicină și farmacie tradiționale (din Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, București și Iași) cer ca toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat (“în întregimea sa, de la admitere și până la examenul de specialitate”) să treacă din subordinea Ministerului Sănătății, în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților de medicină și farmacie. Propunerea va fi înaintată către Comisia pentru Învățământ a Senatului României.

 

Cei 6 rectori ai universităților de medicină și farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (prof. dr. Anca Dana Buzoianu), “George Emil Palade” Târgu Mureș (prof. dr. Leonard Azamfirei), “Victor Babeș” Timișoara (prof. dr. Octavian Crețu), Craiova (prof. dr. Dan Gheonea), “Carol Davila” București (prof. dr. Viorel Jinga) și “Grigore T. Popa“ Iași (prof. dr. Viorel Scripcariu) au format Alianța G6-UMF, cu scopul de a dezvolta proiecte comune și pentru a promova interesele universităților de medicină și farmacie.

 

Întâlnirile (care au avut loc în această lună, la Cluj-Napoca) au vizat și:

  • Elaborarea proiectelor de cercetare comune;
  • Modificarea criteriilor generale de acordare a burselor sociale pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă;
  • Revizuirea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 427/1979, privind criteriile medicale de orientare școlară și profesională pentru admiterea la universitățile de medicină și farmacie din România;
  • Achiziționarea de către universitățile de medicină și farmacie a seturilor de manuale pentru pregătirea concursului național de intrare în Rezidențiat.

 

Anul trecut, Alianța G6-UMF a mai inițiat și alte propuneri legislative, precum cea privind revizuirea bibliografiei pentru concursul național de intrare în Rezidențiat, Ministerul Sănătății aprobând recent noile tematici și bibliografii, ce vor fi valabile începând cu sesiunea din noiembrie 2021.

 

De asemenea, tot la propunerea Alianței Rectorilor UMF, a fost modificată Legea nr. 95/2006, referitoare la acordarea de indemnizații personalului didactic medico-farmaceutic din universități (noua formă a legii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis).

 

Andrada VLAS

2 comments
  1. Nu se lăsa prostii ăștia care au luat UMF pe persoana fizica și rude. Se cred Dumnezeu pe banii publici și ai celor care plătesc mii de euro pentru un an universitar.

  2. Ar fi catastrofa nationala.Si asa se sustrag de sub legile tarii invocand autonomia.In realitate sunt facultati de stat si ca atare ar trebui sa se supune legilor tarii.Insa acest lucru nu se intampla .Sub pretextul autonomiei cheltuiesc banii publici cu vor ei,(necontrolate de institutii abilitate pentru acest lucru)dar nici decum in folosul cetatenilor.Doctoratele false , calitatea proasta a absolventilor,exterminarea formarii profesionale de sine statatoare ale medicilor maghiari desi exista o reala necesitate pentru aceasta s.a.m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare