Recordul Dolarului american – încotro?

ECONOMIE. Dolarul american atinge un nou record față de moneda națională. Acesta a crescut astăzi la 5,11 lei, față de 5,06 lei, nivelul de vineri. În schimb, euro s-a depreciat ușor la cursul BNR, până la 4,94 lei.
 
Moneda americană este considerată o monedă de refugiu în perioadele tensionate din punct de vedere geopolitic. Iar rezultatele alegerilor din Italia nu au făcut decât să pună gaz pe foc pe o monedă europeană tot mai fragilă în fața războiului din Ucraina. Indicele dolarului, care măsoară evoluția monedei americane în raport cu un coș de alte șase valute, a crescut cu 0,2%, la 113,87 puncte, un nou maxim față de euro, care a ajuns la 1,04 dolari.
 
În schimb, lira sterlină a coborât la un minim istoric în raport cu dolarul, după ce guvernul britanic a anunțat noi măsuri de reducere a taxelor. Ea a scăzut cu până la 4,9% față de dolar, la 1,0327 dolari.
 
Banca Mondială a avertizat că economia mondială se îndreaptă spre recesiune și că am putea asista la “o serie de crize financiare pe piețele emergente care ar avea efecte de durată”.
 
Mesajul Băncii Mondiale vine în contextul în care Fondul Monetar Internațional (FMI) a acordat un nivel record de împrumuturi țărilor cu probleme economice, nivel care a ajuns la 140 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii august.
 
Un dolar mai puternic face ca datoriile pe care guvernele și companiile de pe piețele emergente le-au contractat în dolari americani să fie mai scumpe. În total, piețele emergente au datorii de 83 de miliarde de dolari scadente până la sfârșitul anului viitor, potrivit datelor Institutului de Finanțe Internaționale, care acoperă 32 de țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare