RECUNOAȘTERE – Ema Patrichi, o învăţătoare excepțională din Târgu Mureş, premiată la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

0
101

PERFORMANȚĂ ÎN EDUCAȚIE. Ema Patrichi, profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială “Dacia” din Târgu Mureş, a fost premiată pentru performanțe deosebite în educație la Gala MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscriu astfel în comunitatea celor 67 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).

 

Emanuela Patrichi are 47 de ani și este un influencer în educație. Blogul EmaLaScoala este o bibliotecă de resurse, iar pagina de Facebook e urmărită de 23.000 de persoane. A absolvit Liceul Pedagogic în Bacău, apoi Facultatea de Filologie (română – engleză) la Târgu Mureș, un masterat și un doctorat în critică literară. După aproape 30 de ani ca învățătoare, este în continuare preocupată de metode creative prin care să crească elevi independenți, creativi, toleranți și empatici.

„Rolul meu este să creez oportunități prin care să îi pun în valoare pe elevi, ce au învățat, ce știu să facă. Ei pot să își deschidă singuri uși, explorează, cercetează, dar au nevoie de ghidaj. Pot să-și caute singuri informații pe internet despre dinozauri, dar dacă tu, ca învățător la clasă, ceri un proiect în care să adune informațiile organizat despre dinozauri, atunci tu creezi această oportunitate. Ei pot face și acasă un proiect cu dinozauri, dar e cu totul altceva când vin și îl prezintă unor colegi care ascultă cu gura căscată. Elevii, de la o anumită vârstă, vor mai mult decât aprecierea părinților. Asta face școala.” – extras din povestea învăţătoarei, documentată pentru premiul MERITO.

 

“Probabil ce apreciez cel mai mult este spiritul antreprenorial-inovator. De aproape 30 de ani modelează caractere, tineri, care să fie empatici, independenţi, toleranţi – chiar este o muncă extraordinară”, a menţionat Dragoş Petrescu, Preşedintele Fundaţiei Romanian Business Leaders, în discursul laudatio.

 

“Duc mai departe acest 10 simbolic, ca încă 10 ani de acum încolo blogul meu să fie inspiraţie pentru colegii din ţară. Educaţia nu se face de unul singur. Cred că Educaţia este muncă de echipă – elevii din generaţiile mele recente şi părinţii lor au contribuit la tot ce am realizat. Din pandemia aceasta, am rămas numai cu lucruri bune, cu care vreau să merg mai departe, cu foarte mult optimism – copiii, părinţii, colegii din ţară, trebuie să ne vadă pe toţi ca o echipă: eu, profesorul, echipă cu copii mei; e,u profesorul, echipă cu părinţii; eu, profesorul, echipă cu colegii mei din şcoală sau din ţară. Pentru că Educaţia este despre a face lucruri în echipă”, a fost mesajul de încredere al Emei Patrichi, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

 

Ceilalţi 11 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Anca Botoroagă, profesoară de Limba Engleză şi Director; Adriana Bălaj, profesoară de Istorie; Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică; Laura Stifter, profesoară de Religie şi Ştiinţe Socio-Umane; Liviu Drăghici, profesor de Ştiinţe Economice; Teodora Coman şi Cătălin Zaman, profesori de Limba şi Literatura Română; Daniela Ionele, profesoară de Discipline Tehnice şi instruire practică; Marişca Morari, educatoare; Ioana Baboş şi Florentina Tituleac, învăţătoare.

 

Ema Patrichi se alătură celorlalţi 2 colegi din judeţul Mureş, premiaţi în generaţii anterioare: Briena Stoica (profesoară de Limba Engleză) şi Bogdan Raţiu (profesor de Limba şi Literatura Română).

 

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o profesionaliza, a o face din nou dezirabilă pentru tineri şi apreciată în societate. Gala MERITO s-a aflat, pentru al patrulea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, drept recunoaștere a contribuției proiectului la reconstruirea prestigiului social al meseriei de învățător și de profesor.

 

Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar premiați anul acesta au fost selectaţi din peste 600 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders.

 

msnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ