TERMEN – Modernizarea căii ferate Brașov – Sighișoara, în valoare de peste 3 miliarde de lei, trebuie finalizată înainte de termenul prevăzut în contract

0
266

INFRASTRUCTURĂ FEROVIARĂ. Lucrările de modernizare a căii ferate Brașov – Sighișoara, în valoare de peste 3 miliarde de lei, contractate de asocierea RailWorks (formată din firmele Aktor, Alstom, Arcada Company și Euroconstruct Trading ’98) trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023, altfel România trebuie să ramburseze substanțiala finanțare europeană.

 

Contractul, în valoare de 2,9 miliarde lei + TVA, este finanţat 85% de Uniunea Europeană (din Fondul de Coeziune, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei al Uniunii Europene), restul banilor fiind alocați din bugetul de stat.

 

Modernizarea infrastructurii feroviare pe subsecţiunile Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara (asocierea RailWorks a câștigat și licitaţia pentru modernizarea subsecţiunii Apaţa – Caţa, construind practic întreaga porțiune de cale ferată dintre Brașov și Sighișoara) va face posibilă circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h.

 

RailWork a preluat amplasamentele abia în primăvara anului 2020, din cauza contestărilor din justiție lucrarea începând cu foarte mare întârziere. Conform contractului, constructorul trebuie să finalizeze lucrarea în 4 ani (48 de luni), adică în primăvara anului 2024 (perioada de garanție fiind de 60 de luni de la recepția finală). Pe scurt, pentru ca România să nu fie obligată să ramburseze banii, constructorul trebuie să termine mai repede decât termenul prevăzut în contract.

 

Comisarul european pentru Transporturi, românca Adina Vălean (foto mic dreapta), a precizat că tronsoanele din proiectul Brașov – Sighișoara sunt cuprinse în mecanismul de finanțare european Connecting Europe Facility (CEF), iar întârzierea cu care au fost demarate lucrările de infrastructură feroviară (din cauze care nu țin de constructor) nu este una atipică, fiind prezente peste tot în Europa, însă lucrarea trebuie finalizată înainte de termen.

 

Vali STOICAATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ