Reducere substanțială a ratelor la creditele calculate în funcție de ROBOR, începând cu Ianuarie 2024

FINANȚE. Începând cu luna ianuarie 2024, românii care au împrumuturile calculate în funcție de ROBOR vor beneficia de o scădere semnificativă a ratelor la credite, conform estimărilor specialiștilor din domeniul bancar. În schimb, cei care au împrumuturile raportate la indicele IRCC vor mai aștepta până în aprilie pentru a observa o reducere similară.

Unul dintre principalii indicatori pentru dobânzile variabile, ROBOR, a înregistrat o scădere la 6,22% în ianuarie, reprezentând una dintre cele mai mici valori din ultimii doi ani. Această scădere este anticipată să conducă la o reducere semnificativă a ratelor la creditele calculate în funcție de ROBOR.

Irina Chițu, director al comparatorului bancar, subliniază că disponibilitatea băncilor de a oferi credite este un factor determinant pentru această tendință de scădere. În special la creditele de tip „Prima Casă”, se estimează că ratele pot scădea cu peste 10% pentru cei având împrumuturi calculate în funcție de ROBOR.

Pentru a exemplifica această reducere, se ia în considerare un credit Prima Casă de 250.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani. Rata pentru un astfel de credit ar putea scădea cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent. În comparație cu anul anterior, unde rata era de 2.115 lei, cu scăderea ROBOR la 6,22%, rata devine 1.873 de lei, reprezentând o reducere de 242 de lei.

Specialiștii anticipază că ROBOR ar putea continua să scadă, influențat de reducerea inflației. Adrian Codîrlașu, analist financiar, sugerează că inflația ar putea scădea gradual până la 5-6%, iar Banca Națională a României (BNR) ar putea începe un ciclu de reducere a ratelor dobânzilor în semestrul doi al anului, determinând o reducere semnificativă a ROBOR sub 6%.

Cu toate acestea, cei cu împrumuturi calculate în funcție de IRCC vor trebui să aștepte până la 1 aprilie pentru a observa o reducere, când noul nivel al IRCC este anticipat să ajungă la aproximativ 5,89%. În prezent, cei cu IRCC continuă să beneficieze de rate mai mici comparativ cu cei cu împrumuturi raportate la ROBOR, conform informațiilor prezentate de Știrile Protv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare