Reforma teritorială din România a început: Noile Consorții administrative – Ce prevede Legea ce va fi promulgată de Iohannis

REFORMĂ. O modificare semnificativă a Codului administrativ, discutată deja de câțiva ani, aduce o schimbare radicală pe harta României.
În Romania vor apărea Consorțiile administrative, în urma votului din Senat, din calitatea de for decizional pe această decizie. Practic, s-a votat un proiect al Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Administrativ, astfel localitățile care se vor uni în Consorții administrative se vor bucura, conform noii legi, de alocări bugetare speciale.

Din toamnă, Guvernul Ciucă a semnat un proiecte de lege care a fost primul pas spre reforma de acum. Intenția Guvernului nu a venit de la Bruxelles, acesta este unul dintre actele normative pe care țara noastră și le-a asumat în PNRR.
Consorțiile administrative reprezintă asocierea voluntară între două sau mai multe localități învecinate, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pentru o perioadă îndelungată.
Înainte să resimțim efectele în țară, legea adoptată în Parlament urmează să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege vizează completarea Codului Administrativ – Ordonanța de Urgență 57/2019. De acum înainte, localitățile care vor dori acest lucru, se pot asocia și pot coopera pentru a oferi o serie de servicii publice la comun:
“Două sau mai multe comune ori orașe care au în componența lor localități rurale, învecinate au dreptul ca, în limitele competenței autorităților lor deliberative și executive, să coopereze și să se asocieze, în condițiile legii, în consorții administrative, în scopul îmbunătățirii eficienței serviciilor publice, creșterii eficacității implementării investițiilor sau pentru eficientizarea utilizării resurselor umane specializate pentru atingerea intereselor colectivităților locale.
Noile consorții administrative nu vor avea personalitate juridică. Conceptul de “consorții administrative” apare în în cadrul PNRR pentru susținerea reformelor ce vizează creșterea capacității administrației publice locale”
, conform Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare