Regina Ana a României: de la ocupații modeste la viața regală

ISTORIE. Regina Ana a României, care s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, pe 1 august, într-un spital din Elveția, rămâne una dintre cele mai iubite și respectate figuri ale monarhiei române. Alături de Regele Mihai, ea a format un cuplu care a durat mai bine de șase decenii, reprezentând cel mai longeviv parteneriat regal din istoria țării. Totuși, puțini sunt cei care știu despre viața sa înainte de a deveni regină.

Ana s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris, ca fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Primii săi ani i-a petrecut în Franța alături de cei trei frați ai săi: Jacques, Michel și André. Ana a fost botezată cu șase prenume: Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite, dar a fost alintată de apropiați cu numele de Nane.

Regina Ana a avut o educație variată și interesantă. A învățat să meargă pe bicicletă și să pescuiască. La vârsta de 12 ani, a urmat cursuri de scrimă la Paris, dezvoltând o pasiune pentru acest sport. De asemenea, ea a urmat cursuri de infirmieră la Casablanca.

În perioada 1939-1941, Ana a locuit în New York, unde a urmat o școală de Arte Frumoase. Pictura era una dintre marile ei pasiuni. Pentru a-și asigura un venit, Ana a lucrat ca vânzătoare în cunoscutele magazine Bloomingdale’s și Macy’s din New York. Cu modestia și simțul umorului care o caracterizau, Regina Ana a amintit într-un interviu acordat în 2008 la TVR 1 că a fost “vânzătoare de panglici și de flori artificiale. Nu prea mi se potrivea, dar era foarte plăcut să aranjez vitrina. Este ciudat câți oameni pot cumpăra panglici și flori artificiale.”

La vârsta de 19 ani, Ana s-a înrolat în armată, participând la războiul antinazist. A luptat pe frontul african, european și german, având calitatea de ofițer de legătură. Această experiență i-a permis să se familiarizeze cu Jeep-urile, mașinile de care s-a îndrăgostit.

Cu toate acestea, viața lui Ana de Bourbon-Parma avea să se schimbe radical când a devenit regină a României. Căsătoria sa cu Regele Mihai, în 1948, a marcat începutul unei noi etape în viața ei, care avea să dureze până la sfârșitul vieții. Regina Ana a devenit una dintre cele mai iubite figuri ale monarhiei române, fiind recunoscută pentru implicarea sa activă în activitățile regale și pentru devotamentul său față de țară și popor.

Regina Ana a fost un exemplu de modestie, eleganță și implicare civică, lăsând o amprentă puternică asupra istoriei României și rămânând în inimile românilor drept un simbol al demnității și al iubirii față de țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare