REGRES ECONOMIC – Mureș, pe locul 37 în clasamentul balanței comerciale din anul 2017, deficit în creștere cu aproape 50% în ultimii trei ani

IMPORT-EXPORT. Explicativ, scurt și pe-nțelesul tuturor, pentru că scrierea nu se adresează doar specialiștilor: balanța comercială a unui județ este indicată de diferența dintre valoarea importurilor de bunuri și servicii și cea a exporturilor. Dacă valoarea exporturilor este mai mare decât cea a importurilor, balanță comercială este pozitivă (numită și activă, excedentară sau favorabilă). În cazul în care valoarea exportată a mărfurilor și a serviciilor este mai mică decât cea importată, balanța comercială a respectivului județ este negativă (tehnic, pasivă sau deficitară) – în general, o balanță negativă indică deficite economice (performanțe slabe).

 

Pentru acuratețea informațiilor prezentate în această scriere, am utilizat date oficiale statistice (Institutul Național de Statistică) aferente ultimilor trei ani (2015-1017) pentru valorile exporturilor și importurilor efectuate din/în județul Mureș. Înainte de a începe, o ultimă precizare: în fiecare din ultimii trei ani, 17 din cele 41 de județe ale României au înregistrat balanțe comerciale pasive (negative), unul dintre acestea fiind județul Mureș.

 

Raportul export-import

 

În privința exporturilor, o analiză comparativă a ultimilor trei ani indică că în județul Mureș s-a exportat o valoare aproximativ constantă de produse și servicii, media cifrându-se la 940 de milioane de lei (209 milioane de euro). În 2015, Mureșul a exportat mărfuri și servicii în valoare totală de 940 de milioane de lei. În 2016, exporturile s-au situat la valoarea de 970 de milioane de lei, iar anul trecut, la cel mai mic nivel valoric din ultimii trei ani: 920 de milioane de lei.

 

Dacă în privința exporturilor se observă o constanță valorică, în ceea ce privește importurile (marfa și serviciile aduse în județ din afara țării) există o diferențiere. În 2015, importurile au fost de 1,11 miliarde de lei (247 milioane de euro). În 2016, acestea au crescut semnificativ, valoarea totală fiind de 1,22 miliarde de lei (peste 271 de milioane de euro), iar în 2017 trendul s-a menținut ascendent: 1,29 de miliarde de lei (peste 286 de milioane de euro).

 

Ce se observă

 

Analizând diferențele dintre valorile mărfurilor și serviciilor de la export cu cele importate, rezultă o balanță comercială pasivă (negativă) în fiecare din ultimii trei ani analizați, însă și un trend crescător al acestui pasiv. Dacă în 2015 balanța comercială a județului Mureș era de 176 de milioane de lei, în 2016 diferența s-a mărit la 255 de milioane de lei, iar în 2017 a ajuns la 365 de milioane de lei.

 

 

37
este locul ocupat de județul Mureș în clasamentul național al balanței comerciale
pe anul 2017

Simplificat, în fiecare an din ultimii trei, Mureșul a trimis în afara țării (a exportat) mărfuri și servicii mai puțin semnificative din punct de vedere valoric și a importat (a adus din afara țării) produse și servicii cu o valoare totală mai mare, înregistrând în doar trei ani un deficit în creștere cu 48,2%, fapt care a coborât județul până pe locul 37 în clasamentul național. De regulă, creșterea consumului unor produse sau servicii care nu se regăsesc pe piața internă, antrenează avansul importurilor, adâncind deficitul comercial.

 

La fel de adevărat este că dacă exporturile se suprapun (în cea mai mare parte) exclusiv pe economia unui județ (în cazul de față Mureș), importurile (la nivel județean) sunt distorsionate de localizarea sediilor sociale ale marilor companii comerciale.

 

msnews

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare