RELAȚII ADMINISTRATIVE – Sighișoara vrea să se înfrățească cu cartierul medieval din capitala Azerbaidjanului

0
149

ÎNFRĂȚIRE. În ultima zi din februarie, în ședința forului deliberativ al Sighișoarei, consilierii locali vor lua act de propunerea de înfrățire a municipiului mureșean cu unul dintre cele 11 districte (cartiere) ale capitalei Republicii Azerbaidjan, Baku.

 

Districtul Icheri Sheher (în azeră İçərișəhər sau „Qala”, cum îl denumesc localnicii) este cartierul istoric vechi din Baku – turistic, este prezentat ca Orașul Vechi -, închis între zidurile fostei cetăți medievale, extrem de bine conservate. Întreaga zonă, care se întinde pe o suprafață de 22 de hectare, este rezervație arhitecturală.

 

Cartierul medieval din Baki este locuit, încă din epoca bronzului, de peste 1.000 de familii – poate așa renunță și cei din Sighișoara să-și prezinte urbea, mincinos, ca fiind singura cetate medievală locuită din Europa. Sigur, Baku e-n Asia, dar, după geografia pe care am învățat-o, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Croația sunt în Europa, iar acolo sunt cetățile medievale locuite Glorenza, Tenno, Toledo, Obidos, Avilla, Carcassonne, Dubrovnik (am numit doar câteva reamintite “pe repede înainte”).

 

Să revenim, însă, la actualitate. Sighișoara este înfrățită (până acum) cu șapte localități – Blois (Franţa, din 1995), Città di Castello (Italia, din 2000), Kiskunfélegyháza (Ungaria, din 2001), Dinkelsbühl (Germania, din 2006), Zamosc (Polonia, din 2007), Sozopol (Bulgaria, din 2013), Raska (Serbia, din 2014) -, iar în cazul în care va fi avizat parteneriatul cu Icheri Sheher, va fi pentru prima oară când se înfrățește și cu un cartier. E drept, unul mustind de istorie medievală.

 

În Icheri Sheher, localizat pe un mic deal de pe malul Mării Caspice, în estul Azerbaidjanului, se află Turnul Fecioarei⁠ și complexul palatului Șirvanșahilor⁠, capodopere nu doar ale arhitecturii azere, ci și ale patrimoniului mondial, fiind incluse pe lista UNESCO din anul 2000. În afara acestora, în zona protejată se află alte zeci de moschee, caravanseraiuri, băi, locuințe edificate în perioada timpurie medievală. De altfel, în anul 2009, Baku a fost desemnat Capitală a Culturii Islamice.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ