REPARAȚII – Podul rutier din Luduș va fi reabilitat de Compania Națională de Investiții, la 45 de ani de la edificare: estimare financiară: 1 milion de euro

INFRASTRUCTURĂ. Podul rutier din Luduș, ridicat în urmă cu 45 de ani peste Mureș, va fi reabilitat de Compania Națională de Investiții (estimarea necesarului financiar pentru reparațiile urgente este de 4,7 milioane de lei, echivalentul a 1 milion de euro).

 

Dinspre administrația publică locală se susține că reabilitarea ar fi o urgență (adică, podul prezintă avarii a căror remediere este stringentă), însă această urgență durează din anul… 2014, când reabilitarea podului a fost inclusă în Strategia de Dezvoltare Locală 2014-2020 (e drept, încă nu este anul 2020, mai sunt cinci luni până atunci…).

 

Solicitarea includerii podului din Luduș în obiectivele finanțate prin firma Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, CNI SA, a fost făcută în anul 2017, dar abia acum se fac pașii pentru începerea investiției, forul deliberativ urmând să aprobe astăzi, 30 iulie 2019, predarea podului către CNI SA în vederea executării investiției.

 

Parte din Drumul Județean 107G, podul din Luduș  are o lungime de 136 de metri și lățime de 12,50 metri (cu parte carosabilă de 8 metri – cu două benzi de circulație – și două trotuare pietonale), este tranzitat în medie de 12.000 de vehicule pe zi, iar elementele principale de rezistență (grinzi de beton precomprimat) sunt fisurate. Podul (situat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918) este singurul acces rutier peste Mureș care face legătura cu DN15/E60.

 

Primul pod peste râul Mureș edificat în zona actualului oraș Luduș s-a construit (din lemn) spre finalul secolului al XVIII-lea. La începutul secolului al XX-lea, acel pod a fost înlocuit cu unul din metal care a rezistat până la al Doilea Război Mondial, când a fost grav afectat de bombardamente. Reparat, podul metalic și-a mai dus traiul până în mai 1970, când a fost compromis total în urma inundațiilor, așa că a fost demontat și înlocuit cu actualul pod din beton, inaugurat în anul 1974, adică în urmă cu 45 de ani.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare