Reprezentantul UMFST, Rectorul Dr. Leonard Azamfirei – Colaborări Româno-Mexicane

COLABORĂRI. O delegație parlamentară a României, formată din Senatorul Dr. Leonard Azamfirei (Președintele Grupului de prietenie România-Mexic al Parlamentului României și Rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș) și deputatul Marilen Gabriel Pirtea (consilier al Primului Ministrul României pentru Internaționalizarea Universităților și Rectorul Universității de Vest din Timișoara) a efectuat o vizită de lucru în Mexic în perioada 10 – 12 octombrie 2022.
 
Această vizită a avut două valențe: politică și academică.
În domeniul politic, delegația română s-a întâlnit cu Grupul de prietenie Mexic-România al Camerei Deputaților – H. Congresul Uniunii, prezidat de deputatul Noemí Salazar López și format din deputați din diferite formațiuni politice, întâlnire care a permis reafirmarea excelentelor relații bilaterale și trecerea în revistă a sectoarelor în care există numeroase oportunități de cooperare (comercial, academic, cultural etc.).
 
De asemenea, la Senatul Republicii, parlamentarii români s-au întâlnit cu senatorul Antares Guadalupe Vázquez Alatorre, președintele Comisiei de Educație, pentru a discuta în special despre schimburile academice și posibilitățile de formare a medicilor și specialiștilor din domeniul sănătății în universitățile românești.
 
În cazul Ministerului Afacerilor Externe – SRE, delegația română a avut convorbiri cu directorul general pentru Europa, domnul Bernardo Aguilar, și cu doamna Amparo Anguiano, actualul director general al Ministerului Mexican de Externe și Ambasador desemnat al Mexicului în România.
 
În cadrul deplasării în Mexic, cei doi parlamentari și rectori români au avut o întâlnire cu rectorul Universității Naționale Autonome din Mexic UNAM, Dr. Enrique Graue, și cu reprezentanții a trei universități din Puebla: Benemérita Universidad Autónoma de Puebla – BUAP, UPAEP și Universidad de las Américas Puebla.
 

 
În cadrul vizitei la Biblioteca Palafoxiana a BUAP, delegația română a fost însoțită de șeful Secretariatului de Cultură din Puebla, domnul Sergio de la Luz Vergara Berdejo, și de directorul adjunct de relații internaționale al universității, doamna Lavinia Teașcă, și au putut admira mai multe cărți vechi despre Transilvania și poporul român.
 
Rectorul Dr. Leonard Azamfirei ne menționează despre această întâlnire pe pagina lui de Facebook:
“Rectorul Universității, prof. dr. Enrique Graue Wiechers și Directorul General pentru Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Mexic, dl Bernardo Aguilar – demersuri comune mediate de Ambasadorul României în Mexic, ES dl Marius Lazurcă, concretizate prin decizia semnării unui MOU, astfel încât din anul 2023 cele două universități (UNAM și UMFST) să dezvolte programe academice comune.”
 
Fără îndoială, în această vizită de colaborare, România a reprezentat o nouă oportunitate în Uniunea Europeană, unde se va lucra împreună la educație, sănătate, tehnologie, știință, inovație și turism, deschizând o ușă poporului Mexican!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare