Restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei

PENSIE. Proiectul legislativ pregătit de Guvern vizează „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”.

Pe scurt, există mai multe situaţii în care statul restituie banii plătiţi pentru pensie, de-a lungul vieţii.

Persoanele care ating vârsta de pensionare, dar nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare vor putea primi înapoi banii plătiți de-a lungul anilor la pensie, conform unui proiect de lege.

Banii plătiți la pensie vor putea fi restituiți celor care au ajuns la vârsta de pensionare, dar nu bifează și condiția cu privire la stagiul minim de cotizare.

De asemenea, banii plătiți pentru pensie vor putea fi restituiți și în situația decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, caz în care sumele vor putea fi transferate către urmașii săi legali, după cum apare într-un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat.

Proiectul propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

– când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;
– în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare