Un excursionist a descoperit accidental un vechi altar roman pentru zeii munților în Alpi

DESCOPERIERE. Să fii un arheolog profesionist este frustrant uneori. Săpături de ani de zile în deșertul arzător sau ploaia înghețată englezească, doar sperând să găsești un mic indiciu despre ritualurile de înmormântare antice sau ceva de genul – doar pentru ca un turist să rătăcească într-o zi pe munte și să se împiedice accidental de un altar de mult pierdut pentru zeii munților romani antici.
„Găsim ocazional monede romane singulare în Alpi, dar acest site este neobișnuit din cauza cantității de monede și a locației”, a declarat pentru Newsweek Regula Gubler, manager de proiect științific al echipei arheologice care investighează situl din 2022.
„Suntem abia la începutul investigațiilor, dar credem că este un loc sfânt”, a explicat ea. „Oamenii mergeau acolo să depună ofrande votive – în principal monede, dar și alte obiecte – cerând zeităților lucruri sau mulțumindu-le. Cred că era un fel de pelerinaj.”
Primul semn că s-ar fi putut întâmpla ceva interesant în zonă a revenit în 2020, când un drumeț singuratic a dat peste o singură monedă antică îngropată printre dărâmături.
După ce a raportat descoperirea autorităților locale, a devenit evident că acest site de mare altitudine ascunde mult mai mult decât doar câteva bucăți de schimbare. Până acum, echipa a descoperit 100 de monede romane antice, 59 de cuie de pantofi romani, 27 de cristale de stâncă mici, o broșă și un fragment dintr-o placă votivă în formă de frunză, conform Newsweek.
Dar la 2.590 de metri deasupra nivelului mării și bine ferit de locurile de trecere stabilite, situl s-a dovedit greu de atins chiar și pentru echipa modernă de excavare. „Este departe de zona locuită, atât astăzi cât și în epoca romană […] și cu siguranță nu este o trecere”, a spus Gubler pentru Newsweek. „A trebuit să trimitem prin aer proviziile acolo sus și să campăm câteva zile.”
Combinate, toate acestea sugerează un loc de mare importanță pentru oamenii antici care au lăsat în urmă acele artefacte. Echipa bănuiește că importanța sa ar putea avea ceva de-a face cu formațiunile naturale de cristale de stâncă care pot fi găsite în zonă.
„Adesea considerăm acest tip de obiect ca ofrande”, a explicat Adriano Boschetti, arheolog la Serviciul de Arheologie din Cantonul Berna, într-un comunicat. „Nu poate fi exclus faptul că platoul înalt dintre vârfurile Ammertenhorn și masivul Wildstrubel, vizibil de departe, a fost un loc sacru.”
Nu este deloc surprinzător: situl se află la doar 19,3 kilometri de orașul Thun, unde pot fi găsite mai multe temple romane – inclusiv o efigie dedicată în mod special zeițelor Alpilor.
„Munții aveau în mod clar o semnificație religioasă”, a spus Gubler. „Acesta este un site interesant pentru că arată că populația romană a regiunii nu doar s-a închinat munților de departe, ci s-a și urcat și aproape de ei pentru a depune jertfe votive.”