REUȘITĂ – Medicul Horațiu Suciu și echipa sa, al cincilea transplant de cord din 2018

TRANSPLANT DE CORD. Medicul Horaţiu Suciu și echipa sa de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Tîrgu Mureş a efectuat cel de-al cincilea transplant de cord din România, toate efectuate, cu succes, la clinica mureșeană.

 

Cordul a fost prelevat de la Spitalul Judeţean Baia Mare de la un donator în vârstă de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, și a fost adus în Tîrgu Mureș cu un elicopter SMURD, “receptorul fiind un tânăr de 36 de ani, din Piatra Neamţ, pacient aflat în evidenţa noastră, de aproximativ un an pe lista de aşteptare, cu insuficienţă cardiacă în stadiu ireductibil, neresponsabil la tratament medicamentos, decompensat şi aflat la limita resurselor biologice”, a precizat doctorul Suciu. Pacientul are o evoluţie clinică bună, fiind la terapie intensivă, extubat.

 

Medicul Horațiu Suciu a semnalat încă o dată faptul că în România activitatea de transplant este foarte slabă cantitativ şi că foarte mulţi pacienţi sunt pe listele de așteptare, dependenți de primirea unui organ. Până acum, cel mai mare număr de transplanturi de cord, 11, a fost înregistrat în 2016.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare