REVOLTĂ – Consilierii de probațiune din Mureș intră vineri în grevă generală

GREVĂ GENERALĂ. Consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune (SP) Mureș vor intra vineri, 20 iulie, în grevă generală, alăturându-se protestelor breslei la nivel național – șase județe și capitala au intrat în grevă generală de miercuri, iar joi li se vor alătura alte șapte servicii de probațiune județene. Vineri, la nivel național se vor înregistra 18 servicii județene și cel din București care protestează faţă de calculul incorect al salariilor angajaţilor.

 

Nerezolvarea problemelor de natură salarială au fost semnalate conducerii Direcţiei Naţionale de Probaţiune și Ministerului Justiţiei. În principal, angajații serviciilor de probațiune susțin că le-au fost calculate salariile eronat, începând cu luna ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi cadru de salarizare unitară în sistemul bugetar.

 

Pe perioada grevei, angajaţii Serviciului de Probaţiune Mureș vor asigura, conform legii, o treime din serviciile esenţiale aflate în sarcina instituţiei (participarea la şedinţele de judecată la care a fost citat, întocmirea referatelor de evaluare pentru inculpaţi, rezolvarea altor sarcini considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către organele judiciare).

 

Cu ce se ocupă consilierii de probațiune

 

Consilierii de probațiune intervin în procesul penal pentru promovarea alternativelor la detenție, întocmesc evaluările persoanelor în faza de urmarire penală și în cea de judecată, participă la modalitațile speciale de ascultare a parții vătămate și civile și a martorilor care au nevoie de protecție în timpul procesului penal, întocmesc rapoarte cu propuneri de eliberare condiționată și de acordare de recompense pentru condamnat, acordă asistență socială și consiliere victimelor infracțiunilor și condamnatului, supraveghează modul în care persoanele condamnate își respectă măsurile și obligațiile impuse de către instanța de judecată în cazul măsurilor de liberare supravegheată și de executare a pedepsei sub supraveghere.

 

msnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare