REVOLUȚIA DIN ’89 – fostul președinte Ion Iliescu va fi judecat în timp ce procurorii retrimit cazul în instanță

POLITICĂ. Parchetul General a trimis înapoi în judecată dosarul care vizează Revoluția Română din decembrie 1989, în care fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității. Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fostul șef al Aviației Militare, se confruntă cu aceleași acuzații, a anunțat miercuri, 3 august, procurorul general Gabriela Scutea.
 
Reluarea urmăririi penale a fost dispusă pe 21 martie anul curent, după ce Înalta Curte a restituit dosarul pe 14 februarie, a explicat procurorul general. Actele de urmărire penală necesare, conform prevederilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, și întocmirea rechizitoriului au fost efectuate în termen de cinci luni și 15 zile.
 
Rechizitoriul se concentrează pe acțiunile care au avut loc între 22 decembrie și 30 decembrie 1989, după ce regretatul dictator Nicolae Ceaușescu a părăsit sediul CC al Partidului Comunist Român (PCR).
 
Procurorii spun că, pentru a obține legitimitatea populară și a păstra puterea politică deținută începând cu 22 decembrie 1989, Ion Iliescu „a indus în eroare opinia publică constant, repetat, sistematic, prin aparițiile sale televizate și prin emiterea de declarații oficiale (un mecanism de exercitare a puterii statului) și a întreprins, în perioada 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice efectuată de cadrele militare cu funcții de conducere ale Ministerului Apărării.”
 
Potrivit aceleiași surse, aceste acțiuni au generat și alimentat „psihoza generalizată a terorismului”. În perioada 22-30 decembrie 1989, aceasta a dus la 857 de decese și 2.382 de răniri, plus „585 de privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale ale dreptului internațional și 409 cazuri de mare suferință”.
 
„Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, ora 16.00 – 30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existența unei părți însemnate a populației pe întreg teritoriul România”, a spus Parchetul General.
 
Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus urmează să fie judecați pentru infracțiuni similare.
 
Revoluția din decembrie 1989 a marcat sfârșitul comunismului. Tulburările civile au început la Timișoara pe 16 decembrie 1989, iar apoi s-au extins în București și în alte orașe românești începând din după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989. Acest lucru i-a forțat pe soții Ceaușescu să părăsească sediul Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Cu toate acestea, ulterior au fost prinși, condamnați la moarte și executați, după un proces foarte scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare