Riscurile și perspectivele ratingului României, în analiza Fitch Ratings

FINANCIAR. Recentele declarații ale analistului Fitch Ratings, Greg Kiss, au accentuat riscurile și perspectivele economice ale României în contextul financiar european. Conform analizei, riscurile la adresa ratingului țării sunt evaluate ca fiind “în mare parte echilibrate”, dar anumite provocări persistă în calea stabilității economice.

Deficitul bugetar și tensiunile financiare
Unul dintre principalele puncte de preocupare este deficitul bugetar al României, care a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 3,24% din PIB la finele lunii aprilie. Această cifră depășește ținta de deficit pentru 2024, setată inițial la 5% din PIB de către coaliția PSD și PNL. Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar al României ar putea să atingă 6,9% din PIB în 2024 și să crească și în 2025, ajungând la 7%, ceea ce ar plasa România în topul țărilor membre UE cu cel mai mare deficit bugetar.

Greg Kiss a subliniat că unul dintre riscurile majore este derapajul fiscal, observând că în primele patru luni ale anului, deficitul bugetar a fost semnificativ mai mare decât în perioadele anterioare. Această situație reprezintă un punct de vulnerabilitate pentru economia României, necesitând măsuri urgente de ajustare fiscală pentru a contracara impactul negativ asupra ratingului țării.

Ratingul de țară și perspectivele economice
În martie, Fitch a confirmat ratingul de țară al României la “BBB minus” cu perspectivă stabilă. Această evaluare reflectă o credibilitate solidă în fața piețelor financiare internaționale, dar și necesitatea unor reforme structurale și fiscale pentru a menține această stabilitate pe termen lung. În ciuda provocărilor actuale, Greg Kiss a menționat că nu au existat “surprize neplăcute” în urma alegerilor recente din România, consolidând astfel poziția partidelor de centru în peisajul politic.

Datoria publică și politica monetară
O altă componentă esențială a analizei o reprezintă datoria guvernamentală a României, care, la finele anului trecut, era de aproximativ 48,8% din PIB. Această cifră este semnificativ sub media de 81,7% din PIB în Uniunea Europeană și 88,6% din PIB în zona euro, oferind o bază relativ favorabilă pentru gestionarea riscurilor fiscale pe termen mediu.

Greg Kiss a subliniat importanța unui plan credibil de consolidare fiscală în 2025, necesar pentru a păstra accesul la fondurile europene și pentru a îmbunătăți ratingul de țară. Cu toate acestea, avertizează că traiectoria de consolidare fiscală va necesita mai mulți ani, dat fiind nivelul actual al deficitului bugetar.

Concluzii și perspective
În concluzie, analiza Fitch Ratings subliniază atât riscurile cât și oportunitățile economice pentru România în următoarele perioade. Este esențial ca autoritățile să implementeze măsuri eficiente și sustenabile pentru a gestiona deficitul bugetar și pentru a menține stabilitatea financiară. Cu un nivel relativ scăzut al datoriei publice și o perspectivă stabilă în fața piețelor internaționale, România are potențialul să își consolideze poziția în rândul economiilor europene, dar cu condiția unor reforme decisive și bine gestionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare