Riscurile utilizării dispozitivelor inteligente: Avertizări de securitate .

TEHNOLOGIE. Sezonul sărbătorilor aduce cu sine bucurie și entuziasm, iar din ce în ce mai mulți oameni primesc cadouri sub forma noilor gadgeturi sau tehnologii inteligente. Cu toate acestea, specialiștii în securitate cibernetică atrag atenția asupra riscurilor asociate cu aceste dispozitive, subliniind importanța securizării corespunzătoare pentru a evita expunerea la amenințări online.

Potrivit datelor furnizate de experții Eset și citate de Agerpres, peste jumătate dintre europeni folosesc în prezent televizoare conectate la internet, iar aproximativ un sfert utilizează ceasuri inteligente și alte dispozitive portabile. În acest context, riscul de securitate devine o preocupare majoră, deoarece mulți utilizatori ar putea să nu acorde suficientă atenție securității datelor atunci când își achiziționează sau utilizează aceste dispozitive.

Phil Muncaster, unul dintre specialiștii Eset, avertizează că, deși primirea unui gadget ca dar poate aduce bucurie, situația se poate înrăutăți rapid dacă dispozitivul și datele conținute nu sunt securizate corespunzător. Acest avertisment devine crucial într-un peisaj în care tehnologiile inteligente devin tot mai prezente în viața cotidiană.

Printre riscurile identificate se numără conținutul de software sau firmware nepotrivit, menținerea parolei implicite din fabrică, lipsa protocolului de autentificare cu doi factori (2FA), setările de confidențialitate nesigure și activarea în mod implicit a unor funcții precum înregistrarea video și audio.

Muncaster evidențiază și faptul că, în multe părți ale lumii, producătorii, distribuitorii și importatorii nu sunt obligați prin lege să ofere produse conectate la internet care să fie protejate. Această lipsă de reglementare poate crea vulnerabilități și deschide poarta pentru atacurile cibernetice.

Printre riscurile potențiale se numără accesul neautorizat la conturile online, expunerea datelor personale și financiare, utilizarea dispozitivului în rețele botnet pentru lansarea de atacuri DDoS și chiar blocajul dispozitivului prin ransomware, solicitând o taxă pentru restabilirea accesului.

Pentru a minimiza aceste riscuri, utilizatorii sunt sfătuiți să acorde o atenție deosebită securității datelor, să schimbe parolele implicite, să activeze autentificarea cu doi factori și să fie precauți în privința setărilor de confidențialitate. În plus, instalarea unui software de securitate reprezintă un pas esențial pentru protejarea dispozitivelor inteligente împotriva amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare