Rolul esențial al electromotorului în funcționarea mașinilor cu ardere internă

COMPONENTE AUTO. În evoluția tehnologiei auto, demaroarele (electromotorul) au parcurs un drum lung și variat, de la cele pneumatice sau hidraulice până la cele bazate pe cartușe pirotehnice. Totuși, soluția optimă și larg adoptată pentru pornirea motoarelor pe benzină și diesel a fost demarorul electric.

Companiile specializate în subansamble s-au angajat în căutarea unei soluții eficiente încă din primele decenii ale secolului trecut. Astfel, electromotorul, cunoscut și sub numele de demaror (din engleza “starter”), a devenit un element esențial al sistemului de pornire a motorului termic.

Funcționând în tandem cu sistemele de aprindere și alimentare, electromotorul este responsabil de inițierea procesului de pornire a motorului pe benzină sau diesel atunci când cheia de contact este rotită în poziția de pornire sau când este apăsat butonul „Start”, în modelele mai recente.

Motorul cu ardere internă are nevoie de un impuls extern în fazele de admisie și compresie pentru a funcționa. Aici intervine electromotorul, capabil să transforme energia electrică din bateria mașinii în energie mecanică, utilizând unde electromagnetice.

În momentul în care contactul este acționat, un curent de 12V trece prin electromotor, generând un cuplu suficient pentru a pune în mișcare volanta motorului. După ce motorul atinge turația minimă necesară pentru a funcționa independent, rolul electromotorului se încheie temporar.

Plasat strategic în apropierea volantei, electromotorul este poziționat astfel încât să ofere un cuplu optim pentru a începe rotația motorului. Dimensiunea și puterea electromotorului variază în funcție de caracteristicile motorului și ale sistemului electric al mașinii.

În concluzie, electromotorul reprezintă un element fundamental în operațiunea de pornire a mașinilor cu motor cu ardere internă, oferind o soluție eficientă și fiabilă pentru inițierea procesului de funcționare a motorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare