ROM-3: Elevii din Bucureşti pregătesc lansarea noului satelit românesc în noiembrie la Space X

TEHNOLOGIE. Elevii de la Liceul Internațional de Informatică Bucureşti au reuşit să treacă cu succes testele pentru al doilea satelit românesc, care va face parte din seria Romanian Orbital Mission. Acest nou satelit, denumit ROM-3, reprezintă o reuşită impresionantă pentru echipa RomSpace şi se află în faza finală a pregătirilor. Testele mecanice şi electrice au fost finalizate cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, numit Space Starling, este acum pregătit pentru lansare şi va fi instalat pe racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, în luna octombrie, conform unui comunicat emis de echipă.

ROM-3 este un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile de 5x5x10 centimetri, ceea ce îl face o versiune mai mare decât predecesorul său, ROM-2. Acesta este echipat cu tehnologie avansată și complexă, inclusiv o cameră de 5 megapixeli. Principala misiune a satelitului este să colecteze date din spaţiu cu privire la scoarţa terestră, iar aceste date vor fi receptate prin intermediul rețelei internaționale de radioamatori.

Lansarea programată pentru luna noiembrie va avea loc la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 furnizată de compania SpaceX. Satelitul va orbitează în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, atingând o viteză de 28.000 km/oră. Acesta va efectua 15 orbite în jurul Pământului în fiecare zi, trecând deasupra României de două ori pe zi şi transmitând date pe frecvenţa de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

Eforturile de dezvoltare ale ROM-3 au fost sprijinite financiar de grupul Terapia din Cluj și agenția The Group, cu sprijinul acordat de Primăria Sectorului 3 și Liceul Internațional de Informatică.

Echipa de elevi care a făcut acest proiect posibil este compusă din Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteşu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru. Ei au demonstrat un angajament și o competență remarcabile în dezvoltarea și pregătirea acestui satelit românesc de înaltă tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare