România a atins un record de finanțări de la Banca Europeană de Investiții în 2023

FINANȚARE EUROPEANĂ. În anul 2023, România a înregistrat un nivel record al finanțărilor obținute de la Banca Europeană de Investiții (BEI), cu un total al angajamentelor financiare în valoare de 4,1 miliarde de euro. Această cifră reprezintă cea mai mare sumă înregistrată până în prezent și constituie aproximativ 1,3% din PIB-ul țării, subliniind impactul semnificativ al finanțărilor asupra economiei naționale, conform unui comunicat al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Mihai Precup, director în cadrul Consiliului de Administrație și reprezentant al României la BEI, a evidențiat importanța acestei creșteri semnificative în sprijinul dezvoltării economice durabile a României prin promovarea de proiecte de investiții sustenabile și strategice. În detaliile comunicatului, s-a menționat că din totalul finanțărilor, peste 1,8 miliarde de euro au fost alocate direct proiectelor, în timp ce aproximativ 2,3 miliarde de euro au fost destinate linii de credit pentru accesul la finanțare al IMM-urilor prin intermediul Fondului European de Investiții (FEI).

Comparativ cu anul precedent, nivelul finanțărilor acordate direct proiectelor a fost de două ori mai mare în 2023, reflectând o intensificare a colaborării dintre România și BEI în implementarea unor proiecte de amploare și strategic importante. În acest sens, sectorul privat din România a înregistrat o creștere semnificativă, cu o valoare a proiectelor semnate cu BEI de 292 de milioane de euro, comparativ cu 25 de milioane de euro în anul 2022. De asemenea, numărul proiectelor a crescut de la an la an, triplându-se în 2023 față de anul anterior, ceea ce indică o creștere a interesului și a capacității mediului de afaceri românesc de a accesa finanțări internaționale pentru proiecte de dezvoltare.

Printre cele mai semnificative proiecte de finanțare semnate în 2023 se numără susținerea cu 145 de milioane de euro a construcției primei instalații de detritiere din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă), precum și finanțarea în valoare de 56 de milioane de euro pentru un proiect de energie solară destinat dezvoltatorului logistic CTP. De asemenea, producătorul de medicamente Antibiotice SA a primit o finanțare de 25 de milioane de euro pentru extinderea capacităților de producție și digitalizare, consolidându-și poziția pe piața farmaceutică internațională.

În sectorul public, România a beneficiat de finanțări semnificative pentru proiecte de infrastructură vitală, cum ar fi construcția a 319 kilometri din autostrada A7 între Ploiești și Pașcani, proiect evaluat la 600 de milioane de euro. De asemenea, s-au semnat acorduri pentru dezvoltarea Autostrăzii A3, cu o valoare de 200 de milioane de euro pentru segmentul Nădășelu – Poarta Sălajului, și pentru modernizarea sistemului de termoficare din Sectorul 2 al Capitalei, cu o finanțare de 30 de milioane de euro.

În contextul cooperării strânse cu BEI, România a reușit să atragă și să utilizeze fonduri într-un mod eficient și strategic, sprijinind astfel creșterea economică, inovarea și dezvoltarea durabilă în diverse sectoare cheie. Aceste inițiative reflectă angajamentul continuu al României și al BEI în consolidarea parteneriatului pentru a susține modernizarea infrastructurii și a economiei naționale în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor din țară.

Prin intermediul colaborării strânse și a eforturilor comune cu BEI, România continuă să implementeze proiecte semnificative care să contribuie la consolidarea poziției sale economice și să reducă disparitățile regionale, având ca obiectiv fundamental susținerea unei creșteri economice stabile și durabile în viitorul apropiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare